Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Scott Kelby – Digitální fotografie

11. 04. 2007 - 05:56

Vtipálek Scott Kelby a zdatný popularizátor programu Adobe Photoshop se v knize pouští do nelehkého úkolu – přiblížit digitální fotografii neznalým nebo začínajícím fotografům. Kniha složená z krátkých a stručných tipů celý postup zaučování usnadňuje. Krátké tipy si může přečíst začínající fotograf hned, jak má chvilku času. I když jsem měl čas pouze na 1 nebo maximálně 2 tipy, většinou jsem se zahloubal a přečetl jich minimálně 5 až 6.

Rychlý úvod do fotografování

Zoner Press - Scott Kelby - Digitální fotografieKniha je vhodná pro všechny začínající majitele zrcadlovek. Případně i jako inspirace pro ty, kteří na své cesty nosí kompaktní fotoaparáty a po zrcadlovkách zatím jen pokukují. V několika tématicky členěných kapitolách se snaží jednoduše a rychle zasvětit do celé problematiky. Bez dlouhosáhlých teorií jde přímo na věc a prakticky radí, jak řešit některou z typických situací a předcházet klasickým problémům ještě dřív než nastanou.

Nejdůležitější je ostrost fotografií

Úvodní část knihy je věnována ostrosti pořizovaných fotografií. Krok za krokem se postupně dozvídáte o tom, jak dosáhnout dokonale ostrých fotografií. Druhá kapitola se věnuje fotografování květin – několik stránek a můžete se pustit do nádherných záběrů libovolného květu. Ve třetí kapitole si vyslechnete trpělivé rady pana Kelbyho, když se shodou náhod ocitnete na svatbě a budete tam jako jediný fotograf.

Po úspěšně zvládnutém stresu na svatbě pojedete relaxovat do přírody a budou se hodit tipy z následující kapitoly věnované fotografování krajin. Večery můžete trávit sněním o sportovní fotografii. Pokud se budete chtít pouštět profesionálně do sportu, připravte si několik kapes plných peněz. Ostatně on Vám to Scott Kelby rád sám přiblíží a vysvětlí. A pokud jste někdy hledali argumenty proti fotografování do RAWu, tak se sportovní kapitola přeci jen může hodit.

Momentky i fotografování na cestách

Pak už se z praxe fotografa dočkáte několika tipů na focení momentek a rady při focení na cestách a ve městech. Tři kapitoly ze závěru knihy jsou pak výběrem takových tipů, které se jinam nevešly: Jak předcházet problémy, Jak využít naplno výhod digitální techniky a Jak tisknout.

Jak získat Snímek s velkým S

Knihu uzavírá kapitola praktických rad na pořízení snímku s velkým S. Pořízené fotografie se stručným a výstižným komentářem, jak při jejich pořízení postupovat a na co si dávat pozor. Poslední kapitola je už jen příjemnou tečkou na závěr a přímo nutí vzít do ruky fotoaparát a jít na fotografickou výpravu pořídit některý z demonstrovaných snímků.

Výborný stručný průvodce

Pokud chcete s fotografováním začít, nechcete toho příliš číst, jen začít fotit a v případě potřeby se mít na koho obrátit, tak si pořiďte tuto knihu. Scott Kelby s malou dávkou vtipu a dostatkem trpělivosti bude vždy nablízku a poradí v každé situaci.

Knihu můžete zakoupit přímo u vydavatele Zoner Press.

Scott Kelby: Digitální fotografie; Zoner Press 2007, 240 stran, 290 Kč, ISBN: 978-80-86815-56-5

Tip: Nabídka fotoaparátů najdete na serveru Megapixel.cz

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související