Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

David Gruber - Zlatá kniha komunikace

11. 12. 2006 - 08:01

Ačkoliv jsem byl předem varován, že v každé knize Davida Grubera najdu totéž, není to pravda. Zlatá kniha komunikace je velmi rozsáhlou encyklopedií o všem, co se jen trochu komunikace dotýká. Při čtení se dostanete k asertivitě, motivování nebo k základům řeči těla.

Komunikace v kostce

Zlatá kniha komunikaceTrochu překvapilo encyklopedické uspořádání, které se snaží o jakousi taxonomii všech typů komunikace. Po přečtení první kapitoly nicméně přestalo obtěžovat a naopak začalo do celého výkladu vnášet systém.

Druhou neobvyklou věcí je rozdělení každého tématu do tří oddílů. Vyšší číslo oddílu znamená podrobnější průzkum tématu a hlubší detaily. V případě, že nemáte čas na čtení celé knihy, můžete cestovat například jen po oddílech s pořadovým číslem jedna. Knihu projdete během pár hodin a získáte hrubou představu, kterým kapitolám se věnovat podrobněji. Dělení se také velmi hodí při prohledávání již přečtené knihy.

Vědní desetibojař

Během čtení mě autor několikrát pobavil nejen svým nadhledem, ale i vtipnými poznámkami a postřehy. David Gruber je zastáncem metody FARMULTI (FAR – vzdálený, MULTI – mnoho), kdy se snaží o ovládnutí několika od sebe vzdálených disciplín. Pokud je potřeba, vypůjčí si znalosti z matematiky, přeskočí k psychologii nebo si vzpomene na některá pravidla z ekonomie.

I díky tomu mi text přišel stravitelnější než z úst psychologa či sociologa, který by stejné informace podával, pro mě, méně srozumitelně. Perličkou na konci je 10 psychovzorců, které v praxi ilustrují metodu FARMULTI a snaží se o pokrytí celé oblasti komunikace spojením psychologie a matematiky.

Ideální nejen pro analytiky

V životě se člověk obtížně setká s jasnovidcem. Proto je velmi důležité umět se dobře vyjádřit, dobře prezentovat ale také naslouchat. V dnešním světě je prostě důležité komunikovat.

Kniha se dotýká jak témat komunikace s partnerem, který poslouchat musí nebo vůbec nemusí. Vysvětluje projevy nekonfliktní, které se týkají hlavně porad, prezentací či prodejních dovedností a komunikace u zkoušek a konkurzů. V případě konfliktů nabízí širokou škálu řečnických triků, zásady správného vyjednávání a emotion management. Kromě slovní komunikace se autor nebojí zmínit i o komunikaci mimoslovní. A v záloze je třeba mít připravenu i komunikaci fyzickou.

Jde o velmi čtivou knihu, poskytující v kostce všechny důležité informace. Měl by ji mít po ruce každý, jehož prací je pravidelné jednání s lidmi, ať už jde o spolupracovníky, podřízené, zákazníky nebo prezentace informací pro libovolné posluchače.

Zlatou knihu komunikace vydalo nakladatelství Repronis a je ji možné objednat i v reprezentativních kožených deskách.

David Gruber: Zlatá kniha komunikace; Repronis 2005, 249 stran, 289 Kč, ISBN: 80-7329-092-8

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související