Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Rostislav Stach – Fotolovy

14. 05. 2007 - 06:35

Vydejte se s knihou Fotolovy do přírody, podívejte se na úlovky z pohledu fotografického lovce. Nahlédněte pod pokličku, co vše je potřeba připravit, kolik obětovat spánku, věnovat trpělivosti a udělat před pořízením jednoho zvířátka.

Ještě než vyrazíte do přírody

Kromě dostatku trpělivosti je potřeba v případě fotografování zvířat v přírodě i odpovídající vybavení. Autor se mu věnuje hned v první části knihy. Ještě než vyrazíte fotit do přírody, budete vědět, jaký fotoaparát pořídit, jaké k tomu přidat objektivy, jaké provést úpravy na stativu, aby nedocházelo k nechtěnému vyplašení zvěře před pořízením snímku. Na závěr ještě získáte přehled o spoustě užitečných doplňků.

Další kapitola ještě přidává cenné rady, na co si dávat pozor při pořizování snímku. Je potřeba dbát nejen na kompozici, ostrost snímku, ale také správnou expozici nebo nezapomínat na nástrahy, které přináší fotografování v ZOO.

S autorem na lovu

Vše důležité již víme z předchozích dvou kapitol a můžeme se vydat s autorem na lov zajímavých snímků. Jedním z dalších podstatných kroků je nalezení zajímavého objektu k fotografování a nenápadné přiblížení se k němu. Většina zvířat ve volné přírodě si stále zachovává svoji plachost a není jednoduché se k nim přiblížit na dosah i toho nejdelšího objektivu. Kromě několika důležitých bodů dává autor k dobru i tipy pro fotografování zvířat, které přijdou k Vám. Stačí naplnit krmítko ptákům v zimních měsících nebo je přilákat pomocí hudební nahrávky.

Velmi zajímavou částí je kapitola o tom, jak si autor postavil fotografický vor, který mu umožňuje pořizování působivých snímků několik centimetrů nad vodní hladinou. Kromě vodního focení se nezapomene ani na fotografie ptáků v letu nebo výlet do amerického národního parku Yellowstone.

Jak to vypadá v praxi

Závěrem knihy se autor dělí o překrásné snímky zvířat pořizovaných během čtyř ročních období. Ilustruje tím také široké možnosti všech přírodních fotografů, kteří nemusí čekat jen na zajímavé jarní měsíce, ale mohou pořídit zajímavé snímky po celý rok.

Jakmile budete mít aspoň nějaké fotografické vybavení, stačí jen dostatek odhodlání k rannímu vstávání a můžete pořídit podobné snímky jako autor knihy. Musím říct, že se mu stručnou a působivou formou podařilo obsáhnout všechny důležité části fotografování přírody a kniha sama odpověděla i na otázky, které napadaly při čtení. Ke čtení bych ji doporučoval nejen všem začínajícím zvířecím fotografům, ale také všem milovníkům přírody, kteří v knize najdou spoustu působivých fotografií (včetně jednoho souboje muflona a jelena).

Rostislav Stach: Fotolovy - naučte se fotografovat dobře zvířata v přírodě; Zoner Press 2007, 176 stran, 360 Kč, ISBN: 978-80-86815-55-8

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související