Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Brian Clifton – Google Analytics

13. 04. 2010 - 06:45

Jsem pravidelným uživatelem systému Google Analytics a absolvoval jsem i školení od H1.cz, které tento měřící nástroj pokrývalo z větší části. Nicméně přečtení knihy od nakladatelství Computer Press se vyplatilo. Vedoucí týmu Google Web Analytics vysvětlí veškeré detaily a komplikace, na které při větším nasazení můžete narazit.

Obecný úvod do webové analytiky

Computer Press: Brian Clifton - Google AnalyticsPrvní dvě kapitoly v knize začínají obecnějším pohledem na webovou analytiku. Představí základní výhody měření a proberou i všechny možnosti, které má každý vlastník stránek. Google je připraven jak na pohodlné měření pomocí javascriptového kódu, tak se v knize dozvíte i několik informací o řešení Urchin - řešení, které umožní data ukládat a opakovaně zpracovávat na firemním serveru.

Nahlédnutí do základních přehledů GA

V druhé části nahlédnete na několik základních přehledů Google Analytics. Není v lidských silách pravidelně sledovat všechny reporty, ale podle přečtených informací si vyberete reporty, které mohou být vhodné právě pro vaši potřebu.

Implementace měřícího kódu do stránek

Se základním přehledem se již autor pouští do implementace Google Analytics na váš web. Dozvíte se podrobnosti o fungování měřícího kódu (GATC), možnostech propojení s Google AdWords nebo zřizování účtů pro své klienty. Velmi dobře je vysvětlen rozdíl mezi profily a účty. Navíc se dozvíte o možnosti měření jednoho webu do několika nezávislých účtů najednou.

Pokročilé tipy a triky Google Analytics

Sedmá kapitola se hlouběji ponoří do pokročilejší implementace měřícího kódu. Naučíte se generovat virtuální zobrazení stránek, sledovat transakce elektronických obchodů, měřit internetové kampaně a AJAXové události nebo události Flashe. Na závěr se ještě naučíte měřit poddomény nebo naopak do jednoho profilu sledovat několik různých domén. Pro extrémně navštěvované servery se také dozvíte, jakým způsobem měřit jen vzorek návštěvníků.

Filtrování nedůležitých dat

Osmá kapitola pomůže zpřehlednit spousty dat, které naměříte do nově založeného účtu Google Analytics. Naučíte se nadefinovat cíle webu a vytvořit základní segmentaci svých návštěvníků. V tomto stádiu již pro vás Google Analytics nebude pouze nástroj pro měření návštěvnosti.

Hackování Google Analytics

Devátá kapitola jde ještě dál než pokročilé tipy v kapitole sedmé. Naučíte se označovat různé typy návštěvníků, sledovat chybové stránky webu, nefunkční odkazy a párovat jednotlivé transakce webu s klíčovými slovy.

Zaměření na KPI

Desátou kapitolou by si měl projít nejen webový analytik, ale i vlastník webu nebo jeho produktový manažer. Dozvíte se o určování klíčových ukazatelů výkonnosti, způsobech jejich definice a jejich výhod pro jednotlivá oddělení ve vaší firmě. Plynule se pak přesunete do poslední jedenácté kapitoly, která demonstruje reálné úkoly, které je možné s Google Analytics vyřešit.

Dozvíte se, jak identifikovat špatně fungující webové stránky, jak měřit úspěch interního vyhledávání, implementovat finanční ohodnocení webu i když neprovozujete elektronický obchod a jak se dají sledovat marketingové kampaně realizované mimo internet.

Optimalizátor webových stránek

Posledním oddílem kapitoly je představení nástroje pro optimalizaci úprav webu. Dozvíte se, jak implementovat na stránky multivariační test a jak se poučit ze zjištěných výsledků.

Závěrečné hodnocení knihy

V první části knihy jsem byl překvapen, jak poutavě je možné informace o webové analytice podávat. Snad jen v kapitole o KPI se nenechte odradit několika matematickými vzorečky a zkuste o nich chvíli přemýšlet. Knihu bych doporučil nejen všem majitelům webových stránek, ale i pravidelným uživatelům Google Analytics. Můžete být po přečtení knihy překvapeni, co vám ještě zůstávalo v systému skryto.

Brian Clifton: Google Analytics – Podrobný průvodce webovými statistikami; Computer Press 2009, 1. vydání, 336 stran, 337 Kč, ISBN: 978-80-251-2231-0

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související