Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Portrét – naučte se fotografovat kreativně

09. 07. 2007 - 07:03

Jen málo lidí si fotoaparát pořizuje na fotografování něčeho jiného než lidí. I zarputilý krajinkář si rád vyfotí vlastní dovolenou s celou rodinou. A většina fotografů začíná fotografováním vlastního okolí, rodiny nebo svých cest. Kniha od Bryana Petersona o fotografování portrétů je tím pravým pro každého, kdo se ve fotografování lidí chce dále zlepšovat.

Portrét - obálka knihyPro fotografování krajiny nebo architektury stačí pořádný stativ, trpělivost, pěkné počasí a dobré světlo. Když fotografujete lidi, je to mnohem zajímavější záležitost. Dětský úsměv, ustaraný obličej nebo dokonalá radost. Všechny tyto stavy dodávají fotografii další rozměr.

Portréty - rozmanitost a víc problémů

Na druhou stranu je fotografování lidí také poněkud obtížnější než pořizování fotografie stojícího kostela. Nikam Vám neuteče, postojí stále na stejném místě a trpělivě počká, až pořídíte ten správný záběr, který jste zamýšleli. Naopak při fotografování lidí musíte umět dobře komunikovat, aby se fotografovaný objekt choval přirozeně a neutekl před pořízením první fotografie.

Práce s cizími lidmi

Na dráze profesionálního fotografa budete nuceni spolupracovat s úplně neznámými lidmi. Existuje několik triků, jak lze většinu jinak nepřístupných osob k fotografování přemluvit. Bryan Peterson prozrazuje některé své fígle, které při své práci nasbíral. Samotné práci s lidmi se věnuje první třetina knihy. Všechny informace jsou ilustrovány konkrétním příkladem.

Světlo a kompozice při focení portrétů

Na světlo a kompozici snímku není možné zapomenout ani při fotografování lidí. Autor probírá jak různé směry a druhy světla, tak i základy kompozice. I tato kapitola je plná ilustračních snímků. Bryan navíc prozrazuje něco málo ze zákulisí při pořizování některých snímků. Někdy se za působivou fotografií schovává náhoda, někdy předem promyšlený záměr bez kterého by fotografie celé kouzlo ztratila.

Úprava některých pořízených snímků

Závěrem knihy se ještě dočtete, jak některé méně zajímavé snímky poupravit v počítači a vylepšit jejich vzhled až k dokonalosti. Všechny příklady jsou ukázány v programu Adobe Photoshop, ale podobné úpravy nabízí i většina ostatních grafických editorů.

Na závěr ještě autor prozradí několik tipů jak vlastní fotografie prodávat a jakým způsobem zpracovává pořízené digitální fotografie.

Lze jen doporučit

Podobně jako další Petersonovy knihy (Naučte se exponovat kreativně, Naučte se vidět kreativně) je i tato velmi čtivá a plná úžasných doplňujících fotografií. Ty nejen dokreslují sepsané informace, ale jejich podrobný popis dává knize ještě další rozměr. Začínajícím portrétním fotografům, ale i všem ostatním, kteří chtějí pořizovat lepší fotografie z dovolené či rodinných oslav můžu knihu jen doporučit.

Pokud již nějaké portréty máte ve své sbírce, vyzkoušejte se zúčastnit fotografické soutěže "Radost" nakladatelství Zoner Press a tuto knihu třeba rovnou vyhrát.

Bryan Peterson: Portrét – naučte se fotografovat kreativně; Zoner Press 2006, 160 stran, 329 Kč, ISBN: 80-86815-49-8

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související