Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Naučte se fotografovat dobře krajiny

17. 02. 2006 - 08:30

Brzké vstávání, batoh naplněný několika objektivy, jedním tělem, šedými filtry, polarizačním filtrem k tomu ještě pořádný stativ. Nic nezapomenout a vyrazit na vyhlídnuté místo pořídit další impozantní snímek východu slunce nad probouzející se krajinou.

Již při letmém prolistování inspiruje k toulkám přírodou a získávání podobných snímků, které jsou prezentovány v knize. Uvnitř publikace je obsaženo sto užitečných tipů, ilustrovaných brilantním snímkem a popisem jeho pořízení (včetně poznámek, co fotografii udělalo zajímavější). Dočtete se, že někdy bylo třeba polít kameny vodou nebo využít zapsaných zkušeností z minulých návštěv stejného místa. Každý den si můžete vzít jednu radu a jít ji ověřovat v praxi do okolí Vašeho bydliště. Nebo se do knihy začtete tak, že se od ní neodlepíte před jejím dočtením.

100 užitečných tipů

Mezi prvními tipy se najdou základní rady, které již možná znáte. Postupně se zvyšujícími čísly se dozvíte podrobnější informace užitečné při focení krajiny. Jak zachycovat správné světlo a změnit celý dojem výsledného snímku. Jak vybrat tu správnou atmosféru pro každou fotografii.

Další část je věnována přímořské krajině, takže se můžete inspirovat na dovolenou u moře. Nicméně kniha nevynechává ani focení ve městě nebo v přírodě, ke které můžete mít mnohem blíž zvlášť v našich končinách.

Kromě výběru různých míst si vybírejte pečlivě i roční období, protože některé scenerie mohou být mnohem zajímavější na jaře. Zatímco v zimě se můžete zaměřit úplně na něco jiného. Například si vezměte na mušku malé přírodní detaily, struktury a nebo křivky při pohledu z několika centimetrů.

V závěru je naznačen i další směr kreativní krajinářské fotografie, kterým můžete pokračovat po dočtení knihy a vyčerpání klasického pohledu na všechna zajímavá místa v okolí.

Vhodná nejen pro začátečníky

Kniha je svojí formou vhodná, jak pro přečtení od začátku do konce, tak i pro výběr několika tipů jen když máte chvilku čas. Pokud uvažujete o fotografování zajímavých míst a pronikání do tajů krajinářské fotografie, tak se jedná o velmi dobrou volbu. Je to další dobrá kniha o focení z dílny Zoner Pressu.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související