Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Jiroušek - Jak jsem fotografoval zvířata

29. 05. 2006 - 07:14

Kolem páte ráno vstávat, nezapomenout na monopod, stativ a třístovku objektiv. Džíp s průvodcem už čeká a je čas vyrazit na lov. Lovit se budou zvířata, ale pouze na filmy nebo na digitální karty.

Zvířecí fotograf

Jak jsem fotografoval zvířataV českých podmínkách už asi nenajdeme člověka, který by měl lepší podmínky pro fotografování všech možných zvířat. Vladislav T. Jiroušek působil 38 let jako ředitel ZOO Jihlava, nyní je prezidentem Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Přístup do téměř libovolné ZOO není pro něj žádný problém. Ve spojení s přátelským chováním ředitelů jednotlivých zahrad se mu dostává nejúžasnějších možností, za něž by nejedno srdce zaplesalo.

Tyto příležitosti si samozřejmě dobře uvědomuje a také je hojně využívá. Výsledkem je obrovský archiv fotografií, který se svou velikostí a rozsáhlostí s mnoha podobnými srovnávat nedá. Archiv obsahuje nejen fotografie z různých zoologických zahrad. Také zde najdeme snímky aranžované z ateliéru nebo z různých safari.

Základní fotografické nástroje

Úvodem knihy je stručně vysvětleno používání základních fotografických nástrojů. Autor se pozastavuje i nad základním nedostatkem všech začátečníků – správným držením přístroje. Lehce se dotkne i stativů a blesků, přidá několik vlastních zkušeností a pak už se vrhá na focení.

Z přírody až do ateliéru

Začíná se ve volné přírodě. Téměř každý snímek je doplněn o praktickou zkušenost ze safari. Jak se na celou akci připravit, na co si dávat pozor a které věci doopravdy nedělat. Zákaz opouštění džípu není jen tak, jeho opuštění může znamenat pro bezhlavého fotografa těžké zranění nebo i smrt. Na závěr kapitoly ještě přidává příběh o dramatickém setkání se slonem.

Všechny obrázky v kapitole focení v ZOO dokazují, že i v zajetí lze pořídit zajímavé fotografie. Většina je získána přes skleněné bariéry dovolující návštěvníkům přiblížení ke zvířatům až na dosah. S objektivem přitisknutým na sklo lze eliminovat všechny překážky a fotografovat záběry jako v přírodě.

Portréty se nefotí pouze u lidí. S velkým úspěchem je samozřejmě možné je pořizovat i u zvířat. Které zvíře je nejvíce fotogenické a které se téměř nedá vyfotit. Veškeré informace se dozvíte v této kapitole. Následuje část fotografování s bleskem. Pokud jsou nepříznivé světelné podmínky nebo se snažíte fotit některý noční druh, je třeba aspoň mírné přiblesknutí či úplný záblesk.

Nebezpečí plazů

Ateliérové focení je vhodné hlavně pro menší zvířata. Kromě druhů, které by v expozici nebylo možné jednoduše snímat se používá i pro akční fotografie nebezpečných plazů nebo tvorů maskovaných. Osobní zkušenosti s focením chřestýše, chameleóna nebo kobry ilustruje autor neméně poutavými snímky. Důraznou tečkou na konec je kobří polibek smrti, který celou knihu uzavírá.

Praktický průvodce světem zvířat

Všechny stránky knihy obsahují mnoho praktických zkušeností, které autor pracně sbíral. Jsou vybrány snímky, které se ještě příliš nerozšířily v jiných publikacích. Většina z nich ještě nikde publikována nebyla. Ačkoliv mi nejprve bylo docela nepříjemné, že se autor k velké části snímků staví kriticky a upozorňuje na všechny nedostatky. Po dočtení knihy jsem tomu naopak velmi rád. Kniha tím získává další rozměr. Není fotobankou dokonalých fotografií, ale přidává výukový prvek pomáhající méně zkušeným čtenářům. Fotobanku autora lze nalézt na internetových stránkách: www.zoo-foto.cz.

Vladislav T. Jiroušek - Jak jsem fotografoval zvířata

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související