Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google - problémy s výkonem

31. 07. 2007 - 08:44

Společnost Google je známá svým netradičním přístupem k provozování webových aplikací. Google FileSystem, MapReduce, vlastní hardwarové komponenty a vlastní infrastruktura datacenter po celém světě. Nicméně během letní okurkové sezóny se začínají objevovat problémy.

Pomalý Google Analytics

První problémy se objevily se zpracováním statistik ve službě Google Analytics. Menší výpadek se objevil již někdy během začátku minulého týdne. A ten druhý již překročil únosnou mez a bylo nutné jej veřejně okomentovat a uklidnit uživatele.

Možná pomohlo jen uklidnit uživatele, možná bylo třeba kousek výkonu ukrojit z jiných služeb firmy Google, pokud nebyl dostatek výpočetního výkonu.

Nedostatek výpočetního výkonu

Ostatně jako každý zná v případě vlastního počítače - po krátké době přestane stačit i sebevýkonnější nový počítač. A pro všechny služby Google je těch počítačů třeba o něco víc. Stavba nového operačního centra není hotova za den, nicméně Googlu se nabízí velmi zajímavé podmínky například Severní Karolína aktivně usiluje o to, aby u nich nové datacentrum vzniklo.

Google Bookmarks

Google Bookmarks je jedna z nepatrných služeb firmy Google. Většina lidí o ní netuší, služba se krčí v Google History. Nicméně umožňuje ukládání oblíbených stránek a jejich sdílení přes několik počítačů, případně zobrazení na personalizované stránce Google. V poslední verzi Google Toolbaru se objevuje i tam, ale pro přidávání stránek do oblíbených stačí jeden krátký bookmarklet (javascriptový kód, který se uloží do oblíbených v prohlížeči).

Výpadek Google Bookmarks

Včera jsem objevil problémy i v této službě. Tři zajímavé stránky nebylo možné přidat. Neobjevila se žádná chyba při ukládání. Bez upozornění byla stránka zahozena. Nakonec se mi do Google Bookmarks podařilo procpat jednu jedinou stránku (po několikanásobném přidání). Nicméně přidané štítky nebyly dále nabízeny pro další zadávání stránek (jak tomu obvykle bývá).

Kromě toho se mi nepodařilo najít ani další 3 stránky, které jsem ze stejného serveru ukládal minulý týden. Opět bylo přidání akceptováno a stránka zahozena.

Máte podobné zkušenosti?

Možná jde o nějaký výjimečný výpadek, který se náhodou stal na obou službách (případně na obě služby měl nějaký vliv). Ale pokud společnost Google nemá na provozování všech služeb dostatek hardware, tak proč neustále kupuje další a další služby. Pozorujete při používání dalších webových služeb firmy Google nějaké další výpadky? Podělte se o zkušenost v komentářích.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související