Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google History - historie navštívených stránek

24. 04. 2007 - 06:16

Nebo také: "nechte se sledovat ještě více než dosud". Přes Google Toolbar lze povolit ukládání všech navštívených stránek do Google History. Nepamatujete si stránku, kterou jste viděli minulý týden? Místo potrápení vlastní paměti zkuste Google History, třeba Vám pomůže.

Sledování Google Toolbaru

Funkce Google History používá zjišťování aktuálního PageRanku zobrazovaných stránek. Pokud je funkce Google History povolena, všechny informace o zjišťovaném PageRanku jsou u Google ukládány na servery firmy Google a následně zobrazeny v rozhraní služby.

Ukázka záznamů v Google History

Veškeré stránky přidané do historie je možné třídit podle data, označit hvězdičkou (pro umístění na personalizovanou stránku Google) nebo všechny navštívené stránky prohledávat.

Tato nová funkce souvisí s nedávno spuštěnou personalizací výsledků vyhledávání. Tato personalizace na vyhledávání Google byla přepnuta z výchozího vypnutého stavu do výchozího zapnutého stavu (máte pouze možnost personalizované výsledky vypnout).

Jak vypnout personalizované vyhledávání

Pokud chcete prozkoumat obě varianty výsledků a máte zapnutou personalizaci, stačí snadnou modifikací adresy získat výsledky nemodifikované na základě personalizace.

Do adresy výsledků vyhledávání přidejte:

&pws=0

A budete mít před sebou výsledky, které vidí i ostatní uživatelé s vypnutou personalizací výsledků vyhledávání.

Lepší personalizace výsledků

Díky těmto nově získaným informacím o Vás bude vědět Google tolik užitečných informací, že je schopen poskytnout mnohem zajímavější personalizované výsledky než dosud. Všechny navštívené stránky je schopen tématicky sjednotit a přiřadit si k Vašemu přihlašovacímu jménu další doplňkové informace.

Ačkoliv právník Peter Fleischer tvrdil, že k žádnému spojování uživatelských dat nebude docházet, aspoň pokud tak nebude uvedeno v podmínkách užívání dané služby. Ale myslím, že se v brzké době dočkáme i ovlivňování kontextové reklamy na základě údajů z Google History.

Nemáme StumbleUpon, uděláme si svůj

Tlačítko Pick for You do Google ToolbarI když se během vyjednávání o koupi služby StumbleUpon snažil i Google, tak firmu nakonec koupil eBay. Do vyhledávací lišty Google Toolbar si můžete nainstalovat tlačítkou dvou kostek, které bude s ohledem na Google History dodávat nové a pravděpodobně zajímavé stránky.

Další služby

Google začíná zveřejňovat čím dál víc kontroverzní služby, které potřebují větší a větší důvěru ve značku Google. Bude se jim to vyplácet a nebo se uživatelé budou bát a přestanou další služby Google používat?

Necháte se sledovat přes Google History?

Další zdroje

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související