Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Android 2.2 Froyo

24. 05. 2010 - 08:38

Druhý den konference Google I/O 2010 přinesl informace a ukázky z další verze OS Android. Jde o verzi 2.2 označovanou kódovým názvem Froyo. Přináší rychlost, podporu firemního prostředí a možnost sdílení internetového připojení.

Android 2.2 Froyo

Blesková rychlost systému

Pro spouštění aplikací se používá just-in-time kompilace, která umožňuje zrychlení všech aplikací 2x až 5x.

Navíc je v systému použitý stejný engine pro zpracování javascriptu jako v prohlížeči Google Chrome. Díky tomu se navíc zlepšila i rychlost zpracování javascriptu a to 2x - 3x.

Podpora firemního prostředí

OS Android zahrnuje nově až 20 nových funkcí pro firemní použití. K dispozici je lepší podpora Exchange, možnost smazat data na mobilu na dálku a další.

Sdílení internetového připojení (tethering)

Každé zařízení s Android 2.2 bude možné přepnout do tethering módu, kdy zpřístupní přes Wifi přístup k internetu. U jednotlivých operátorů však může dojít buď k deaktivaci tohoto módu, nebo bude vyžadován vyšší poplatek za připojení k internetu (z důvodu většího zatížení sítě).

Více pohodlí při používání

Změnil se přístup k ukládání nově instalovaných aplikací. Systém teď automaticky vybírá úložné místo pro aplikaci podle volného prostoru v telefonu nebo na kartě. Jednotlivé aplikace je také možné ručně přesouvat mezi telefonem a SD kartou.

Pohodlnější je i následná aktualizace aplikací. Kromě aktualizace jednotlivých aplikací je možné aktualizovat všechny aplikace v telefonu najednou a pro pohodlné uživatele povolit i automatickou aktualizaci nezávisle na požadavku uživatele.

V systému jsou navíc zpřístupněna další API volání pro snazší generování záloh dat. Vývojáři aplikací mohou usnadnit uživatelům přenos aplikací i jejich dat z jednoho zařízení na druhé.

Zprávy cloud-to-device (z datacentra do mobilu)

API Android Cloud-to-device API

Velmi praktické je i rozšíření API pro zasílání zpráv ze serveru do mobilního zařízení. Uživatelé to v praxi ocení při instalaci aplikací z počítače do mobilu, odeslání naplánované cesty z Google Map v PC do navigace telefonu či automobilu nebo možnost poslat si na mobil nedočtený článek, který se otevře bez jediného kliknutí na mobilním telefonu.

Rostoucí obliba zařízení s OS Android

V den konání konference se Google mohl pochlubit následující statistikou. Každý den dochází k aktivaci 100 000 mobilních zařízení s OS Android. Přitom v lednu 2010 bylo denních aktivací 50 000 a ve třetím čtvrletí roku 2009 jich bylo kolem 30 000.

A i když v prodeji chytrých telefonů je Android na druhém místě v USA, tak v jejich používání se již dostala na první místa žebříčku.

AdMob mobile OS shares USA 03/2010

Několik dalších ohromujících čísel na závěr

  • 50 000 aplikací je v mobilním tržišti Android Market
  • 180 000 vývojářů vytváří aplikace pro OS Android
  • 24 000 vývojářů sledovalo online keynote Google I/O první den
  • 60 mobilních zařízení je prodáváno s OS Android (48 zemí a 59 telefonních operátorů)

A i když si můžete přečíst na internetu pár praktických zkušeností s OS Android 2.2, podívat se na několik ukázek v keynote z druhého dne Google I/O, ve svém mobilu jej ještě nečekejte. Aktualizace bude do mobilních telefonů teprve distribuována, sledujte web OS Android. Zatím je možné stahovat SDK 2.2 a začít programovat nové aplikace nebo staré aplikace připravovat na novou verzi systému.

Update: Zájemci o novou verzi OS Android již mají možnost instalovat verzi 2.2.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související