Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google porušuje zákony?

15. 04. 2004 - 23:36

Se zveřejněním spuštění nové služby na apríla se zvedla neobvyklá vlna zájmu. Každý si myslel, že se jedná o žert, ale nakonec tomu tak není. Gmail je v beta testovacím provozu. Za vlnou zájmu, ale následovala vlna nevole.

V Americe se začínají objevovat názory, že chování Gmailu narušuje soukromí. Všechny vaše příchozí emaily jsou indexovány (aby bylo možno lépe cílit reklamu - bod 8.). Proto jsou robotem "pročítány". Američanům se to nelíbí a myslím, že se proti vyslovila i evropská unie.

Nechápu proč se jim to tak nelíbí, protože když se člověk zamyslí, tak dvě podobné analogie jsou již na freemailech používány a nikomu to nevadí.

Nevíte o jaké analogie se jedná? První je antispamový filtr. Ten taky čte příchozí poštu a zjištuje, jestli email neodpovídá nějakým vybraným kretériům spamu. S jakou radostí ho uživatelé výtají (teda pokud jim špatně nastavený nemaže i emaily, které by neměl - jako bylo v minulosti zmiňováno u spam filtru Seznam.cz v diskuzi na Živě.cz.)

Druhou variantou, která musí také pročíst vaši příchozí poštu a překontrolovat, jestli je vše v pořádku je antivir. Tím taky prochází emaily na většině freemailů a jsou jím "čteny".

Gmail je (bude) volně dostupná služba, která má ve svých pravidlech o užívání přímo uvedeno, že vaše emaily budou čteny robotem. Je jen na vás, jestli budete extrémně paranoidní a nebudete Gmailu věřit. Nikdo vás nenutí se tam registrovat a volba je jen a jen na vás.

Související: Recenze gmailu na disk.sk

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)