Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Odsouzený Google se brání

24. 09. 2006 - 17:35

Belgickým novinám se nezamlouvalo poskytování obsahu zdarma pro vyhledávání v Google News. Začali se s Googlem soudit a uspěli. Google musel zavést několik opatření. Nesmyslnému výsledku se postavil víc než poctivě.

Pozadí sporu

Google.be HomepageBelgické noviny se objevily ve službě Google News aniž by k tomu dali jakékoliv povolení. Celá situace nelíbila natolik, že ji vyřešily rovnou žalobou. Žalobu podala organizace zastupující hned několik indexovaných vydavatelů v březnu tohoto roku.

Rozhodnutí soudu

Všechny informace byly zaslány na pobočku Google do Spojených států. Soud se konal v Belgii a výsledné rozhodnutí bylo zveřejněno 15. září 2006.

Od obdržení zprávy vyžaduje od Google učinit do 10 dnů následující dva kroky:

  1. Odstranit francouzskou a německou variantu obsahu všech belgických stránek zahrnutých v procesu nebo platit každý den poplatek 1 milion euro.
  2. Na úvodní stránce belgického Google a Google News zveřejnit rozhodnutí soudu nebo platit poplatek 500 000 euro každý den.

Poctivý Google úřaduje

Google.be HomepageVšechny stránky, které byly indexovány Googlem byly odstraněny. A stejně tak veškerý obsah z Google News. A to nejen z belgických Google News, ale celosvětově. Stejně jako když je vyřízen požadavek na odstranění stránky z Google News (celosvětově).

Co se týká vyhledávání, tak na Google.com a dalších doménách jsou stránky stále dostupné, protože je Google považuje mimo jurisdikci Belgie.

Možnost obrany

Nešťastné následky si pravděpodobně skupinka vydavatelů již uvědomuje. Nicméně k ničemu takovému nemuselo dojít, pokud by tvrdohlavě nevyžadovali odstranění stránek z indexu.

U každého slušnějšího vyhledávače je možné za pomoci souboru robots.txt zakázat indexaci celého webu a nebo jeho části. Jednotlivé stránky lze zase zakázat atributem META v hlavičce.

Search Engine Watch - Google's Belgium Fight: Show Me The Money, Not The Opt-Out, Say Publishers

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související