Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Tajná zbraň Google

14. 06. 2006 - 08:39

Věže jako u atomové elektrárny se tyčí nad největším superpočítačem na světě. Na břehu řeky Columbia pracuje Google na tajné zbrani, která bude dominovat internetovým výpočetním systémům. Projekt 02 postupně odkrývá svou tvář.

Strategické umístění

Strategickému umístění příliš nenapovídá okolní poušť. Nicméně hranice Oregonu a Washingtonu spojuje dva nejdůležitější faktory pro nové datacentrum. Levná elektrická energie a snadná dostupnost připojení k internetu, to je pro nové umístění nejdůležitější.

Velmi dobré utajení

Celý projekt je v centru průmyslové a zemědělské oblasti, byl velmi dobře utajován a všichni úředníci zapojení od minulého roku se na něj odkazují jako na Projekt 02. Slovo začínající na G nemělo nikdy zaznít.

Projekt vytvořil stovky míst již při samotné stavbě. Cena pozemků v oblasti stoupla o 40%. Po uvedení do provozu se očekává 60 až 200 nových pracovních míst.

Počítačový výkon

Google je známý svým přístupem k hardware. Vše je postaveno na levném a chybujícím počítačovém vybavení, veškeré problémy jsou řešeny softwarově na úrovni souborového systému Google FS [pdf]. V roce 2001 bylo zpracováváno okolo 70 milionů dotazů na 8000 počítačích. V roce 2003 narostl počet počítačů ke 100 000. Dnešní odhady mluví o 450 000 počítačů umístěných v 25 lokalitách na celém světě. Společnost má hlavní centrum v Irsku, další zařízení buduje v Číně a Rusku.

Microsoft má nyní okolo 200 000 počítačů a podle nejagresivnějších odhadů se dostane v roce 2011 až k číslu 800 000.

Datacentra - bude jich přibývat

Je velmi pravděpodobné, že jde o první vlaštovku Google superpočítačů a s rostoucí potřebou se budou postupně objevovat další po celém světě. Na tomto místě má Google povolení postavit ještě třetí budovu, zatím stojí jen dvě.

Pokud si Google zachová poměr dvojnásobku počítačů v porovnání s Microsoftem, tak se v roce 2011 dostane přes 1 600 000 kusů. Je dost možné, že pak již nebude jednoduché najít vhodné místo pro nová datacentra a bude se muset poohlížet pod zemí a nebo mimo zeměkouli.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související