Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google se pouští do značkování

19. 11. 2005 - 12:38

V tichosti bez jakéhokoliv promování Google přidal do vyhledávání možnost označit stránky libovolným štítkem. Označování je součástí historie vyhledávání, ale začíná se rýsovat i další vývoj. Kdy se dočkáme dalších změn?

Značkování stránek

Google History TaggingPokud jste přihlášení například do Gmailu, tak jste sledování i ve vyhledávání. Všechny výsledky, na které klikáte se ukládají do historie - Google Search History. Historii lze procházet, prohledávat a nebo navštívené stránky přidávat jako oblíbené (hvězdičkovat). V historii také naleznete Bookmarky, které jste si případně přidali z personalizované vyhledávací stránky Googlu. Tyto stránky jsou označené tagem homepage.

Pokud máte stránky označené jako oblíbené (zahvězdičkované), tak k nim můžete přidat jiný titulek, označit je libovolným tagem a přidat vlastní poznámky. Zadávání tagů je velmi příjemné, protože tady funguje autokompletace a jsou vám nabízeny již zadávané značky.

Spojitost s Google Base

S trochou fantazie lze nalézt podobnost v právě zveřejňované službě Google Base. Také je do Googlu přidáván obsah a je možné jej značkovat libovolnými názvy. Následně je možné tento obsah podle značek třídit nebo prohledávat.

Vyhledávání je zatím trošku těžkopádně, protože aspoň já osobně nemám potřebu přecházet do Google Base, ale najdu již ve fulltextu. Nicméně v budoucnu, až bude v Google Base nějaký zajímavý obsah, jistě se dočkáme propojování do fulltextových výsledků. Pak to již může začít být zajímavé. Navíc to při spouštění služby Google Base slibuje sám Google.

Další vývoj

Podle porovnání Google s konkurencí mu zatím chybí seskupování výsledků do tématických oblastí. Ručním označováním stránek v indexu může automatickému shlukovacímu algoritmu hodně pomáhat. V první verzi stačí nabídnout shlukování podle podobně nazvaných značek a následně podle toho i natrénovat automatický shlukovací algoritmus.

Stejně tak vlastní titulky stránek a poznámky k nim můžou v budoucnu posloužit jako další data, podle kterých se bude personalizovat. Uživatel s vlastními popisky k některým stránkám je může vidět i ve výsledcích hledání. Buď jen vlastní titulky, nebo i přidané poznámky (včetně nadefinovaných značek).

Personalizace, kdy si uživatel musí nastavovat všechny informace sám, není obecně příliš často používaná běžnými návštěvníky stránek. Pokud se tak bude dít automaticky bez aktivní účasti uživatelů, vydělá na tom pouze uživatel (ač někdy kvůli tomu bude třeba shromáždit velké množství osobních údajů). Google se pomalu ale jistě snaží jít touto cestou shromažďování dat a následné personalizace obsahu.

A jak bude vyřešena nejednotnost přidávaných značek? Po naplnění historie výsledků vyhledávání bude možné svoje oblíbené stránky sdílet s ostatními. Přidávat automaticky do svého blogu na Blogger.com a nebo posílat emailem či přes Google Talk.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související