Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Testovací smail Seznam.cz

20. 06. 2005 - 23:06

Nedávno byla na blogu pana L oznámena testovací verze nového emailu Seznam.cz. Košilatě se tam rozepisuje, co nová verze všechno nemá a čím není. Nicméně zapomíná dodat, čím nová verze emailu je, odfláknutou kopií Gmailu.

Uvítací stránka

Ačkoliv se všude píše, jak v nové verzi emailu chybí uvítací stránka, tak z ní stejně část zůstala a zabírá místo ve výpisu zpráv. Neužitečná prázdná fotografie a uvítací text s tipem, který spíš překáží než aby tam k něčemu byl. Po přihlášení do Gmailu se dostanu přímo do výpisu složky.

Uvodní stránka nového Smailu Uvodní stránka Gmailu

Rozšířené hledání

Rozklinul jsem si rozšířené hledaní a opět na mě vyskočila známá tvář rok používaného Gmailu. Celý formulář jako by mu z oka vypadl.


Zkouška hledání nevyšla, protože lze vyhledávat pouze v placené 2 GB verzi emailu. Uživatelé 10 MB schránky jsou o hledání ochuzeni. Nicméně, jak jsem četl ostatní zkušenosti, tak vyhledávání neumí ani skloňovat, takže nic nového v porovnání s Gmailem ani nepřinese.

Psaní nové zprávy

Jako by z oka vypadlo svému staršímu americkému bráškovi - Gmailu. Navíc nabízí pouze zbytečnou funkci přidávání diakritiky (spíš bych ocenil osekávání :) ) Používá totéž rozhraní jako kontrola pravopisu a troufám si odhadnout, že její implementace byla jen otázkou několika desítek minut.


Přehrabujeme se v koši

I interval, ve kterém je odpadkový koš promazáván je překopírovaný z Gmailu. Nicméně v Gmailu všechny emaily zůstávají, protože je stále dostatek místa pro jejich uložení.


Velmi překvapivé pro mě bylo, když jsem si zkusil poslat krátký testovací email. Došel asi až za několik hodin (to jsem tuším v minulosti již v souvislosti s emailem Seznamu zmiňoval) a až zpráva dorazila, tak jsem ji našel ve složce Spam a viry. To bylo pro mě ještě překvapivější.

Na co při kopírování zapomněli

Ještě bych rád zmínil několik věcí, které na Gmailu/GigaCentru velmi oceňuju, nicméně se na ně při kopírování zapomnělo, nebyl čas a nebo schopnosti.

  • štítky
  • konverzační vlákna (celá komunikace v jedné položce)
  • HTML editor
  • stromečkové zobrazení
  • javascriptová technologie pro větší rychlost

Nedokonalá kopie běží na adrese http://webmail2005.seznam.cz/. Otrlejší povahy si mohou email vyzkoušet. :) Během proklikávání nebyla 5x chyba na mé straně. Nový smail vyvolá maximálně mírný úsměv :)

Napsali také

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související