Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Ztracená pošta na Gmailu

04. 01. 2007 - 16:46

Koncem roku se objevilo v diskusní skupině Google Groups několik stížností uživatelů, kteří přišli o svoji poštu na službě Gmail. Nejprve bylo uživatelům doporučeno změnit heslo, následně byl v podezření Firefox a jeho nová verze. Šlo však o chybu Google a absence záloh.

První spekulace

Gmail Logo19. prosince se na Google Groups objevují první nešťastníci, kteří mají problémy se svým účtem na Gmailu. Jsou odkázání na stránku nápovědy s návodem, co dělat když je účet napaden nějakým útočníkem, případně odcizeny přihlašovací údaje. Následně se objevují spekulace o tom, že byl výpadek účtu zaviněn novou verzí prohlížeče Firefox 2 a dlouhým během nějakého skriptu na serveru.

Děláme na tom...

Po třech dnech se objevuje odpověď od nicku Gmail Guide, který děkuje za všechny nahlášené postřehy s tím, že Google se snaží problémy zkoumat a vyřešit. Samozřejmě s omluvou všem postiženým.

... ale nepodařilo se

28. prosince (dalších 6 dní později) se již první uživatel dočkal velmi nepotěšujícího emailu, kde je potvrzeno přímo z firmy Google, že jde o ztrátu všech dat přes 18. 12. a nebude možné provést jejich záchranu.

Celkové škody

Díky článku na TechCrunch se autorovi dostalo i dalších informací týkající se celého incidentu. Postiženo bylo údajně okolo 60 uživatelů a to ztrátou některých nebo všech emailů došlých před 18. prosincem 2006. Na řešení problémů pracovalo několik zaměstnanců Google dnem i nocí, ale ani tak se nepodařilo všechno úspěšně vyřešit.

Google si uvědomuje této ztráty už i proto, že používá Gmail i pro firemní poštu. Dále věří, že šlo o isolovanou chybu a všechna bezpečnostní opatření by měla veškerou emailovou komunikaci dostatečně zajistit.

Úvahy do budoucna

Zůstává otázkou, zda bude dostatečně bezpečné používat služby podobné Google Apps for your domain a další přesun všech důležitých dat na internet. Osobně používám Gmailovou schránku spíš jako záložní datové úložiště pro emailovou komunikaci a pro snadný přístup z libovolného počítače připojeného k internetu. Jako primární úložiště mi stále slouží domácí počítač se zálohou na druhém disku. Občasně ještě vypálené na externím médiu.

I když je možné vytvořit ty nejpromyšlenější bezpečnostní opatření, vždy je tu možnost lidské chyby nebo její kombinace se shodou okolností. Ačkoliv nešlo o incident rozsáhlý, bude určitě nějakou dobu vyvolávat pochybnosti o bezpečnosti uložených dat (a to nejen u Google). Uživatel se nesmí ukolébat a svěřit důležitá data pouze na jedno místo. Vždy je třeba mít po ruce aktuální zálohu, odkud bude možné v případě potřeby obnovit.

TechCrunch - Gmail Disaster: Reports Of Mass Email Deletions

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související