Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Czech Internet Forum 2007

22. 11. 2007 - 17:36

Internet Info ve spolupráci s několika mediálními partnery dnes uspořádala konferenci Czech Internet Forum. Místo konání bylo stejné jako v případě PPC konference. Snažil jsem si dělat poznámky zajímavých postřehů a ty si můžete přečíst v článku.

Blok 1: Internet jako technologie

Jako obvykle se začátek poněkud zpozdil, hlavně díky problémům s klasickou dopravní zácpou na dálnici jednoho z panelistů a díky drobným problémům s parkováním na Pankráci. Počet návštěvníků fóra byl poněkud nižší než v minulosti pořádané PPC konference. S několika účastníky jsme se shodli na tom, že na vině bude i docela vysoká cena za reg. poplatek.

Malí proti velkým: ovládnou český Internet místní ISP?

Aleš Jelínek (Telefónica O2), Petr Hromádko (Pe3ny.net), Miloš Mastník (GTS Novera), Martin Krautwurst (UPC), Marcel Procházka (Radiokomunikace), Petr Pobořil (MATTES AD)

Pan Peterka se hned ze začátku do všech poskytovatelů internetu ostře pustil a nenechal žádného z panelistů pořádně vydechnout. Většina účastníků menších poskytovatelů se shodla, že bylo velmi vstřícné od velkých operátorů, že s ADSL příliš nespěchali. Nicméně se také shodují v tom, že připojení k internetu se postupně profesionalizuje a lidé si dnes již koupí kvalitní připojení k internetu s jistotou většího poskytovatele v pozadí. Klesají snahy fandovského připojení přes komunitní sítě.

Pan Jelínek potvrzuje větší zájem zákazníků o balíčkované produkty, kde si lidé objednávají nabízené balíčky – internet spolu s IPTV a podobně. Pravděpodobně v podobném stylu prodeje bude O2 pokračovat.

Nízkou internetovou penetraci svádí pan Hromádko na malou počítačovou gramotnost a není možné zvyšovat stále růst připojení k internetu, když si lidé nemají k internetu co připojit. I přesto, že O2 a ostatní poskytovatelé nabízí počítače s internetem na splátky.

Menší poskytovatelé nemají potřebu zavádět FUP, hlavně podle pana Hromádka není třeba uživatele příliš omezovat díky 1% uživatelů, které by FUP zasáhla zbytečně stresovat i ostatní uživatele. Většinou jde o technické limity poskytovatele, které jde řešit jinak než plošným zákazem. Dle Aleše Jelínka z O2 uživatelé jsou limitování nyní 10 GB měsíčně a to již není limit, na který by běžní uživatelé naráželi. Problémy mají pouze heavy uživatelé, kteří stahují například 40 filmů měsíčně.

"Běžného smrtelníka mimo Prahu žádné FUP nezajímá. Řeší to jen odborníci okolo Lupy."

IPTV dva roky poté

Jan Potůček (Digizone.cz)

První pilotní vysílání začalo v září 2005. Ze začátku byly obtíže s prosazováním, hlavním problémem byla náročnost na konektivitu. Navíc se poskytovatelé obsahu IPTV museli registrovat jako poskytovatel kabelového připojení a případné vlastní vysílání mít licencované.

Momentálně provozuje IPTV přibližně 5 operátorů s vlastní technologií IPTV. Dále přibližně 20 – 30 dalších operátorů nabídku IPTV přeprodává nebo testuje.

Dle posledních výzkumů si uživatelé zatím nedokáží pod označením IPTV představit nic konkrétního. (čemuž se ostatně moc nedivím)

České domény v novém balení

Ondřej Filip (CZ.NIC)

Původní systém provozován spolčeností T-Systém Pragonet. Měl drobné nedostatky, ale poměrně dobře fungoval. Po 4 letech končila smlouva, a tak se CZ.NIC rozhodl vytvořit systém zcela nový.

Hlavní vlastnosti nového systému jsou hlavně:

  • zjednodušená struktura databáze
  • vyšší ochrana osobních údajů (není třeba zveřejňovat nedůležité údaje veřejně)
  • výrazně vyšší výkon i kapacita (aktuálně by systém pojmul všechny domény na světě, registrační rychlost 300 domén/vteřinu)
  • nižší náklady
  • podpora IPv6
  • integrace se systémem ENUM
  • celá technologie vytvořena jako open source

Ze starého systému do nového bylo převedeno celkem 337 989 domén (subjektů 371 571, kontaktů 361 795). Celkem tedy téměř milion záznamů. První hodinu bylo opatrně registrováno pouhých 171 domén. První den padl rekord 1008 domén. Druhý den ještě více - 1229 registrovaných domén. A první měsíc 14107 (nárůst o 4% celkového počtu domén).

Kdy bude internet konečně mobilní?

Petr Dvořák (T-Mobile), David Duroň (Vodafone), Tomáš Václav (Telefónica O2), Jaroslav Kábele (iDnes), Jakub Mach (Micromedia)

Mobilní internet dle Davida Duroně je určitě jiný – o uživateli toho víte o něco víc, jste omezeni displejem mobilního telefonu a posledním omezením je rychlost. Operátor navíc zná lokalitu daného uživatele.

Je třeba přizpůsobit obsah pro jednotlivá mobilní zařízení. Mobilní internet má také blíže k platbám za služby a obsah.

Tahounem je 3G – games, girls, gambling.

Jakub Mach: "Cílem je, aby se lidé nezabývali technologií, ale aby konzumovali služby. Musíme jim nabídnout technologii, aby byla co nejlépe konzumovatelná. Wap v tom stále hraje velmi důležitou roli."

Blok 2: Internet jaky byznys

Současné byznys modely na internetu

Většina obchodních modelů nejsou příliš současné, spíš jsou staré několik let či desítek let. Levně koupit, draze prodat – asi nejstarší byznys model. Nejdřív je potřeba vyrobit a prodat, aby bylo možné utrácet na reklamě.

Reklama je velmi snadný příjem, ale poměrně nestabilní. Velcí kluci dostanou největší koláč.

Současné modely

  • prodej digitálního obsahu
  • závislost na transakčních a platebních systémech
  • hyperkonkurenční prostředí na trhu – těžké prodávat něco, co ostatní nabízí zdarma
  • prodej digitálních služeb
  • pokrytí vlastní potřeby jako vedlejší produkt

Webové služby

  • zdarma – čeká na prodej některému většímu hráči (většinou neúspěch)
  • reklama – čím více zajímavá aplikace, tím uživatele zajímá reklama

Budoucností bude propojení reálného a webového světa. YouTube vám neopraví zuby nebo kapající kohoutek.

Příklady dalšího vývoje:

  • serviceGuy.org – přímé spojení s řemeslníkem v určitém oboru, remeslník platí za zprostředkování svého volného času
  • ZocDoc.com – instantní objednávka u lékařů a hlavně zubařů – specialisté platí za uvedení v systému
  • BellaPictures.com – svatební fotografie domluví za novomanžele, vše kompletně vyřeší – dokonalé pohodlí

Jak řekl Paul Graham – "Make something people want".

Kompletní prezentace je k dispozici na blogu autora - Czech Idea.

Jak Internet mění mediální mapu

Petr Bednář (Global Inspiration)

Ve třetím čtvrtletí přesáhly výnosy Google UK inzertní výnosy britské televizní jedničky ITV.

Počet připojených uživatelů k internetu v ČR se blíží 4,5 mil - penetrace okolo 50%.

Ziskové marže televize Nova je okolo 50%, printová média mají marže mnohem nižší. Z pohledu internetu se televizi ve výši marže blíží Seznam, který má také okolo 50% marže. Během prezentace proběhla spousta dalších grafů, které nebyly příliš čitelné a tedy moc ostatních postřehů jsem nestihl zaznamenat.

Kde jsou čeští inovátoři

Pavel Mucha (Centrum), Pavel Zima (Seznam), Matthew Gertner (AllPeers), Tomáš Matějček (Miton), Matěj Novák (Ataxo)

Myslíte si, že jste inovátoři?

Matěj Novák – snažíme se poskytnout nástroj na editaci obsahu, který nebude mít administraci a budou ho moci používat rodiče či prarodiče.

Tomáš Matějíček – s projektem Heuréka jsme se snažili vytvořit nákupního rádce, inspirovali jsme se v zahraničí

Matthew Gertner – vytváření komunit v prohlížeči pro komunikaci, sdílení souborů

Pavel Zima – snažíme se být tak inovativní, jak nám to dovoluje naše velikost

Pavel Mucha – snažíme se odstraňovat bariéry uživatelů při používání služeb. Například odstranění bariéry placení při použití mobilních služeb. Centrum si musí vybírat, v některých oblastech být adaptátorem a během roku přinášet i některé projekty inovativní.

Seznam se v příštím roce bude snažit ukrojit část z příjmů televizní reklamy. Což mohla naznačit i akvizice projektu Stream.

Centrum se bude zaměřovat na další mobilní obchodní modely a podobně jako Seznam se objeví i zaměření na video.

Tomáš Matějíček – snažíme se uživatele zapojovat do tvorby obsahu, nicméně nejsme zatím přílišní optimisté, že by uživatelé nahradili práci redaktorů. Určitě to bude chtít svůj čas, než se uživatelé naučí pořádně přispívat.

Matěj Novák – v budoucnu chceme implementovat i komunitní funkce, nechceme projekt Webeena otvírat jako open source, ale spíše jako API.

Internet jako mediatyp pro reklamní investice

Vít Smékal (OMD Czech)

Celkový objem proinzerovaných peněz se pro rok 2008 očekává v následujících řádech: časopisy, tv, internet - celkem 25 miliard korun plus 9 miliard letákové reklamy. Všichni tři mobilní operátoři plánují v příštím roce snížit množství investic do klasické reklamy.

V České republice na rozdíl od světa velmi dobře funguje televizní inzerce. Nicméně internet se stále rozvíjí a patří mezi dobré kandidáty pro další reklamní využití. Což ostatně potvrdili v předchozím panelu Pavel Zima i Pavel Mucha a v příštím roce se budou internetová média snažit nabídnout alternativu k televizním kampaním.

Blok 3: Internet jako médium

Komunity a jejich komerční potenciál

Jan Václav Čep, David Antoš (Lupa.cz), Martin Krudenc (eStranky.cz), Petr Šnajdr (Libimseti.cz)

Reklamní příjmy tvoří u eStranek jen 30% příjmů, většinu příjmů tvoří přímá platby za služby. Dle Petra Šnajdra má LíbímSeTi příjmy i z pořádaných večírků v klubech.

Martin Krudenc by rád uchopil doporučování některých výrobků ostatním jako obchodní model. Matěj Novák doplnil, že tento způsob již existuje a je součástí FaceBooku – SocialAds.

eStránky – jsme schopni cílit reklamu podle aktuálních tématických skupin, ale problém je se zadavateli reklamy. Zadavatelé kupují větší množství bez specifického cílení.

Aktualizováno: Martin Krudenc v komentářích doplnil odpověď na včera položenou otázku týkající se aktivity zaregistrovaných uživatelů.

V komunitě LíbímSeTi mají lidé tendenci vyplňovat data velmi blízko realitě a vyplnění nějaké cizí fotografie nebo chybných údajů se příliš neděje. Maximálně se uživatelé drobně přikrášlují.

Jako jeden příklad reklamy na službě eStránky je i inzerce jedné z cestovních kanceláří, která si všimla optimalizovaných stránek vyjíždějících dobře ve vyhledávačích. Na zakázku byly dotvořeny ještě další 3 obsahové weby a následně na tyto stránky byla umístěna objednaná reklamní kampaň.

Čtenářské blogy: procitnutí z editorova snu?

Adam Javůrek (Respekt)

Čtenářské blogy daly za vznik nové profesi – tzv. komunitní editor. Jak složitá a strastiplná cesta je blogů v kooperaci s velkými médii se snažil demonstrovat Adam Javůrek ve svém příspěvku. Kromě vlastních zkušeností z Respektu přinášel i porovnání s konkurenčními blogy na serveru iDnes nebo v zahraničí.

Internet a print v odborných médiích: hledání třetí cesty

Jiří Hlavenka

Svůj poněkud kontroverznější náhled do inzerce odborných médií v tisku a v internetu prezentoval pan Hlavenka.

Internet a jeho limity

Jan Herzmann (Factum Invenio)

My jako češi jsme mnohem bojácnější, než ostatní okolní státy jako Polsko nebo Slovensko. Proto jsme i v přístupu k inzerci opatrnější než ostatní.

V našem státě je 90 000 negramotných. 13 000 mladých lidí opouští základní školy bez dokončeného základního vzdělání.

Obrovská příležitost růstu světového internetu čeká v rozvojovém světě. U nás jsou limitem hlavně technologie. Aby na internetu byly děti, musí tam být i jejich dědečkové a babičky.

Související příspěvky

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související