Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

GigaCentrum lepší než Gmail?

16. 12. 2004 - 22:41

Dostal jsem také příležitost prozkoumat nový email od Centrum.cz. Chtěl bych se podělit o první postřehy, jak vypadá další verze emailu přinášející nejen gigabajt místa pro vaše emaily.

Začátek závodů o 1 GB

Vše začalo zveřejněním tiskové zprávy portálu Seznam.cz, že plánují spuštění gigabajtového emailu - stejně jako začala nabízet služba Gmail. Centrum.cz zveřejnilo také své záměry o nasazení gigabajtové emailové schránky.

Vítěz je jasný

Gigacentrum přihlašovací stránkaCentrum přináší první betu služby GigaCentrum. Není třeba pachtit po pozvánkách do Gmailu, stačí si založit nějakou pěknou adresu (aby ji někdo nevyfoukl) na Centrum a počkat na ostré spuštění.

Hlavní přednosti

Gigabajt místa - jak jsem si vyzkoušel na vlastní kůži - stačí bohatě na veškerou emailovou komunikaci. Účastním se několika konferencí, emaily posílám dost často a nepodařilo se mi zaplnit ani polovinu schránky na Gmailu. Ale místo není jediná věc, která je v novém GigaCentru.

  • 1 GB místa
  • české fulltextové vyhledávání
  • minimum zasílaných dat - javascriptová komunikační vrstva ala gmail
  • téměř libovolná volba pohledu na emaily (zatím 6 možností)
  • doplňování adresy při zadávání emailu do pole Komu:
  • štítkování a barevné označování vedle běžných složek
  • vylepšený spam filtr

Důraz na bezpečnost

Protože data ve vašem emailu mohou být velmi důležitá, je nabízen přístup přes šifrovaný protokol - ssl. Ošetřena je i kontrola při otevírání emailové zprávy, aby nedošlo k získání přihlášení přes podvržený email. Samozřejmostí je také antivir. Svého přepracování se dočkal také zbrusu nový antispam (nejen na principu Bayesovského filtrování a black listů).

Zajímavostí je šifrování zprávy již před odesláním z počítače připojeného uživatele a čtení zprávy opět až na počítači příjemce!

Rychlost a kompatibilita

U často používaných služeb je potřeba rychlé odezvy. Ta je zajištěna maximálním cacheováním na straně klienta a přenosem minimálního množství dat. Vychází ze stejného principu jako Gmail. HTML kód je kompatibilní ve všech nejčastěji používaných prohlížečích - ať je to nebezpečný IE, oblíbený Firefox, Mozilla a nebo Opera.

Specialista na češtinu

České fulltextové vyhledáváníVšechny vaše emailové zprávy je možné prohledávat fulltextovým vyhledáváním založeným na technologií Morfeo - specialistou na češtinu. Samozřejmostí je skloňování a nativní podpora češtiny. Zprávy jsou indexovány ihned po přijetí.

Nastavitelnost

Nastavení jednoho z 6 módů zobrazeníUživatelé si mohou nastavit jeden ze 6 módu zobrazení složek. Během čtení jej mohou přepnout ještě na jiný, pokud to právě potřebují. Zobrazení emailů je možné bud v tradičním tabulkovém stylu, ve vláknech a nebo ve stylu Gmailových konverzací. V každé z variant lze ještě volit mezi zobrazením zprávy pod výpisem (podobně jako v OutLooku) a nebo na další stránce.

Každá zpráva může být v nějaké složce a také jí lze přidělit štítek (label). Na zprávy lze potom nazírat jak ze strany ve které jsou složce, tak také podle toho, jakým štítkem jsou označeny (samozřejmě, že některé mohou být označeny i více štítky najednou).

Uživatelská přívětivost

Psaní nové zprávy v HTML editoruPro editaci nových zpráv je k dispozici přepracovaný HTML editor. Adresy se automaticky doplňují podle adresáře a poslední nejčastěji používané jsou při ruce na jedno kliknutí. Při psaní zprávy je samozřejmostí automatické ukládání zprávy, pokud chcete opustit editační mód a přečíst si právě příchozí poštu. Při dalším psaní pošty rozepsanou nabídne k další editaci a odeslání.

Totální desktop

Čtení emailů ve stromovém zobrazení ala OutLook s obsahem zprávy pod výpisemFunkce, která úplně bourá hranici mezi internetovou a desktopovou aplikací. Jednotlivé zprávy je možné přesouvat za pomoci drag & drop do jiných složek (zatím pouze IE, ale bude podporován i FF a Opera). Stejné chování, na jaké jste zvyklí z windows u ikon, si můžete vychutnat v emailu Centrum.cz.

S Gmailem za zády

Byl jsem hodně nadšený z Gmailu, který nabídla firma Google. Ačkoliv se zatím jedná o testovací verzi Centrum.cz postoupilo ještě mnohem dál. Integrovalo všechny vychytávky Gmailu, stejně jako přišlo s několika unikátními novinkami (drag&drop, šifrování, český fulltext). Možná se pro uživatele stanou nepostradatelné a objeví se časem na všech dalších emailových službách - a co my víme - možná i v Gmailu. :)

Snad se při testovacím provozu podaří odchytat většina chybiček a služba se dočká co nejrychlejšího startu. Už se těším, až si budu moci přesměrovat emaily na GigaCentrum místo Gmailu.

Bohužel nebudu moci sledoval další vývoj, protože odjíždím zítra na Moravu a tam mě čeká uklidňujících 14 dní offline. Proto přináším spíš trošku utříděné první seznámení s hromadou funkcí, než nějaké zkušenosti získané používáním.

Související:

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související