Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Bryan Peterson - Naučte se vidět kreativně

06. 01. 2006 - 15:01

Výtečná kniha plná užitečných příkladů a postřehů z praxe jednoho úspěšného fotografa - Bryana Petersona. Pro její velký úspěch ji Zoner Press byl nucen ještě dotisknout. Kniha vydaná na kvalitním papíře se spoustou kvalitních fotografií a návody, jak to udělat lépe.

Zkušenosti s výukou

Naučte se vidět kreativněAutor knihy nemá pouze zkušenosti s focením, ale i s výukou focení. Vedl nespočet kursů focení a to jak v terénu, tak i online - na internetu. Během toho nasbíral mnoho zkušeností, jak předávat své vědomosti dál svým žákům. Musím říct, že se mu to daří výborně. Tato kniha je právě tím, co jsem si představoval, kdy jsem v některém časopisu o focení četl dvoustránku s praktickými návody. Tato kniha je věnovaná jen a pouze praktickým návodům.

Nástroje pro focení

První část knihy je věnovaná nástrojům, které budete při focení používat. Je to nejen fotoaparát a jeho objektiv, ale také Vaše oči. Jak se dívat, a praktické rady, jak si natrénovat focení přes různá ohniska.

Charakteristické rysy

A stejně důležitou částí je i scéna, kterou chcete fotografovat. Je potřeba vědět, na co se dá při fotografování zaměřit. Jaký charakteristický rys chcete nechat na fotografiích nechat vyniknout. Bude fotografie charakteristická svými liniemi, tvary, formou, strukturou, vzorem nebo barvou?

Kompozice

Kompozice je oblast, které je možné věnovat i celou knihu - Naučte se komponovat kreativně (Zoner Press). Proto ani v této publikaci nemůže být vynechána a je jí věnováno nemálo stránek. Kromě zlatého řezu se naučíte hledat další motivy ve fotografovaných objektech, využívat správného umístění objektu a samozřejmě i některá pravidla porušovat.

Kouzlo osvětlení

Osvětlení celé scény ovlivňuje také celkové vyznění výsledného snímku. Důležité je maximálně využívat dostupného přirozeného světla, případně si na něj i nějakou dobu počkat. Ohled je třeba brát jak na směr světla, tak i na jeho barvu. Samozřejmě nesmíme zapomenout na mraky a deštivé počasí.

Digitální fotografie

Ačkoliv vyrůstal s klasikou, tak digitální fotografii nezatracuje. Nicméně varuje před unáhleným focením a následnými složitými úpravami obrazu v počítači. Nejdříve je třeba vědět, co chci fotit, pak snímek pořídit a v počítači případně doladit barvy nebo vyretušovat mírné nedostatky.

Profesionální dráha

Na konec se autor podělí i o několik tipů, těm, kteří nechtějí fotit jen pro zábavu, ale mají ambice stát se profesionálním fotografem. Také poodhaluje tajemství některých úspěšných fotografií včetně výdělku z nich.

Kupujte, dokud je

Začínajícím fotografům můžu více než doporučit. Pokud jste pod vánočním stromkem našli digitální foťák, tak si ještě sežeňte tuto knihu a získejte základy focení. Pak už jen uvidíte, jestli Vás to bude bavit a nebo se budete věnovat úplně něčemu jinému.

Pokud se již nějakou dobu fotografování věnujete, ale pořád to není ono, může Vám kniha pomoci najít skrytá zákoutí a pomoci tvořit lepší snímky.

Zoner Press - Bryan Peterson - Naučte se vidět kreativně

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související