Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Naučte se exponovat kreativně

09. 05. 2006 - 08:44

Zkušený fotograf Bryan Peterson prozrazuje tajemství správně zvolené expozice. Neopomíná problematické podmínky špatného světla. Nezapomene ani na čelní osvětlení, zadní světlo, fotografování pohybu nebo další případy. Začátečníci nemají proč váhat - pusťte se do čtení.

Kreativní expozice

Naučte se exponovat kreativněNastavení správné expozice je vyvážení trojice hodnot: clony, času expozice a citlivosti filmu. Je možné najít několik správných a vyrovnaných hodnot, ale jen jedna může být správná a navíc kreativní.

U každé kapitoly je několik příkladů k porovnání. Stejný záběr je pořízen několikrát, včetně kreativně správné expozice. Čtenář může hned porovnávat, jestli je lepší začít s manuálním nastavením clony a dorovnat čas nebo naopak dát přednost určitému expozičnímu času a doladit záběr clonou a případně přidáním filtru.

Klasika versus digitál

Pokud je to na místě, kniha nezapomíná upozornit na rozdíl mezi chováním klasického aparátu v porovnání s jeho digitálním bratrem. Jedná se nejen o technické omezení, ale samozřejmě i mnoho poznatků získaných až několikaletou praxí s oběma typy aparátů.

Clona

Tři podstatné části knihy rozebírají každou část kreativní expozice zvlášť. Clona je rozebírána z několika pohledů podle typu fotografie, samozřejmě je dostatečně vysvětlen i její význam včetně části teorie.

Doba expozice

Pohled na dobu expozice je rozdělen na zmrazování fotografovaných objektů a nebo plynulou ilustraci okolního pohybu přesně podle záměrů autora snímku. Nezapomíná se ani na fotografování za pohybu nebo expozice při zoomování.

Světlo

Nejdůležitější část fotografie - světlo - má v knize samozřejmě své čestné místo. Najdete zde, kdy vyrážet za nejlepším světlem, jak pořizovat snímky v protisvětle a nebo čím měřit expozici. Nesmí chybět vysvětlení neutrální šedé (osmnáctiprocentního odrazu) a několik snadných pravidel, které vám usnadní rozhodování s místem měření expozice.

Závěr knihy patří zmínce o speciálních technikách - záměrná přeexpozice, dvojitá expozice a sendvič, základy o polarizačních, neutrálních či přechodových filtrech.

Nejlepší ze série Naučte se ...

Možná je to tím, že mi zůstala až na konec. Ale tato kniha mi připadá jako nejlepší z celé série knih Naučte se ..., ať už se jednalo o kompozici, vidění nebo fotografování krajin. Začínajícím fotografům bych ji doporučil jako prvního kandidáta ke koupi. A postupně pak i doplnění dalších knih: Naučte se vidět kreativně, Naučte se komponovat kreativně a případně i Naučte se fotografovat krajiny.

Pokud chcete darovat fotoaparát, přidejte i tuto výbornou knížku. Dárek získá ještě další rozměr, který umocní radost z fotoaparátu a fotografování samotného. A objednávat můžete přímo u nakladatelství Zoner Press.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související