Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

5 cest k vlastnímu podniku

05. 05. 2006 - 05:19

Asi každý někdy uvažoval a snil o založení vlastního podniku. Nahlédněte do 5 způsobů, jak se do podnikání dá pustit, aniž byste opustili svoji práci. Možná díky tomu budete moci realizovat své sny.

Pokud pokračujete ve čtení, je téměř jisté, že jste již o nějakém vlastním podniku uvažovali. Ale zatímco jste nyní někde zaměstnáni, obáváte se pustit do konkurenčního prostředí plného investorů, risku nebo netečného trhu.

Začátek podnikání může být velmi složitý, zvláště pokud jste ve smlouvě podepsali, že se nebudete pouštět do činností konkurujících vašemu zaměstnavateli či najímat jeho zaměstnance.

Na druhou stranu práce pro zaměstnavatele nabízí peníze, zákazníky, průzkum trhu a personál. To vede mnoho osob výdělečně činných k tomu, že legálně, někdy i za pomoci svých zaměstnavatelů, uskutečnili své sny. Někteří vybudovali vlastní firmu, zatímco pracovali pro někoho jiného, někteří zase využili zaměstnance a prestiž bývalého zaměstnavatele.

Konzultant Daniel Curran navrhuje: "Pokud narazíte na nějaký skrytý požadavek ve své práci, obraťte jej v podnikání."

A tohle je 5 cest, jak toho dosáhnout:

1. Použijte plat k financování

Klíčem je použít maximum vydělaných peněz ze zaměstnání k investicím do začínajícího podnikání, než se do něj pustíte naplno.

2. Společné nedostatky obraťte v business plán

Znáte nějakou věc, po které se zákazníci téměř neustále ptají, ale zaměstnavatel je nechce nechat udělat? Možná byste se do toho měli pustit sami.

3. Udělejte z šéfa beta testera

David Bookspan vynalezl službu, bez které jeho firma prostě nemohla být. Pokud máte podobné záměry, je třeba se dívat na svého zaměstnavatele jako přítele.

4. Využijte reputace firmy jako výhodu

Dan Connors pracoval pro LucasArt a zatímco chtěl vytvářet hry, které mají nějaký příběh, jeho zaměstnavatel dělal střílečky. Dan se dal dohromady s podobně uvažujícím kolegou a začal spolupracovat se společností Ubisoft. Jeho reputace z firmy LucasArt vznik celého projektu usnadnila.

5. Ze svého zaměstnavatele udělejte obchodního partnera

Jeff Hilbert změnil zatracené oddělení v úspěšnou začínající firmu. Své oddělení, které vyrábělo software pro návrh čipů, transformoval ve společnost spolupracující s výrobci bezdrátových čipů.

Nyní se společnost s názvem WiSpry těší velkému úspěchu a momentálně se věnuje návrhu čipů pro mobilní telefony, který vylepší o 20 až 40 procent výdrž baterie. A jeho radou na závěr je: "Nespoléhejte se příliš na původní společnost. Dříve nebo později je třeba, aby se vznikající podnik postaral sám o sebe."

CNN Money - 5 ways to start a company (without quitting your day job)

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související