Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Czech Internet Forum 2009

12. 11. 2009 - 20:59

V tradičních prostorách konferenčního centra City proběhla dnes konference Czech Internet Forum. Tentokrát dokonce včetně zahraničního přednášejícího z ruského Yandexu, ředitelky českého Google Taťány Le Moigne, Ondru Tomka a dalších.

Czech Internet Forum 2009

V úvodu jsme si poslechli rychlý vhled do stavu a a trendů poskytování internetu od Zdeňka Polácha.

Czech Internet Forum 2009

Czech Internet Forum 2009

Hned na to navázal Ondřej Tomek s osobní zkušeností, jak ze start-upu udělat velkou firmu a nakonec sehnat vhodného investora. Ve dvaceti minutách povyprávěl o reklamaci rádia, které po roce a půl rozbalil. :-) Pak se hned vrhl do prezentace vlastních postřehů z posledních deseti let.

Czech Internet Forum 2009

Bez elektronické prezentace s papírovými podklady velmi dobře prezentoval Milan Fridrich po pozicování veřejnoprávního média vedle komerčního trhu. ČT internet nezatracuje, dokonce jej přímo již podporuje. Příkladem mohou být Otázky Václava Moravce na YouTube i Facebooku.

Czech Internet Forum 2009

Taťána le Moigne z českého Google nás seznámila nejprve o svých počátcích práce s počítači a internetem. Následně se v kontextu společnosti Google podívala do budoucnosti, co bude za 10 let v roce 2019.

  • budoucnost v mracích - cloud computing
  • mobilní telefony
  • mobilní vyhledávání - > 30% hledání se týká lokálních informací
  • realtime hledání (twitter, facebook)
  • realtime překlad
  • personalizace

Czech Internet Forum 2009

V panelové diskusi v Souboji Titánů se setkali vedle sebe Pavel Mucha, Pavel Zima, Daniel Grunt, Dalibor Balšínek a Taťána Le Moigne.

Google využívá mezinárodního rozsahu. Za poslední rok ve vyhledávání provedl 360 inovací v oblasti vyhledávání.

Společnost Google pro jednotlivé země nemůže zveřejňovat žádná čísla. Nelze zařídit ani měření českého Google v NetMonitoru. Pavel Zima odhaduje 1 000 000 lidí z ČR na YouTube každý den. Dle Taťány je možné přes AdWords zasáhnout 75% - 85% internetových uživatelů ČR.

Czech Internet Forum 2009

Na konferenci se podařilo domluvit i zástupce zahraničního internetového prostředí a to přímo Arkady Volozh - CEO ruského Yandex.ru (jednička na ruském trhu).

Kromě několika zajímavých grafů ještě zodpověděl dotazy zvídavých účastníků. Z pohledu obratu dělala ještě loni polovinu PPC reklama. V letošním roce šel objem display reklamy dolů o nějakých 20% - 30%.

Czech Internet Forum 2009

V následující panelové diskusi vedl Daniel Dočekal, který se k tématu pořádně připravil (až z toho byl článek na Lupu) takže mu nechyběly argumenty proti třem dalším panelistům. Během panelu stíhal ještě sledovat Twitter, komentovat diskusi, když neměl slovo a reagovat na otázky přímo v panelové diskusi.

Jana Vyhlídalová na úvod krátké prezentace pustila krátké video, záběry z Milionáře z chatrče, Jamese Bonda nebo Terminátor Chronicles pro podporu mobilního marketingu. Následovala krátká prezentace, kde mě zaujalo hlavně jedno číslo: V ČR je registrovaných 13,6 mil SIM karet, což znamená 131 % penetraci mobilních telefonů.

Czech Internet Forum 2009

Dan Dočekal seznámil publikum se zajímavým souborem dat, která mnohdy ručně přes data mining přímo na stránkách Facebooku, protože je jiným způsobem získat nešlo.

Velmi zajímavým postřehem z globálních statistik Facebooku byl Danův vhled na čísla uživatelů napříč kontinenty. Z celkového počtu 300 mil. uživatelů je jich 200 mil. v Evropě. A následně téměř zděšení vyvolal počet uživatelů herní aplikace FarmVille, který čítá přes 62 mil. uživatelů.

Po Danovi nastoupil Patrik Zandl, který povídal o nových trendech a inspiraci ze zahraničí. Naznačil možnosti lepší nabídky zboží v eshopech pomocí fasetové navigace, přidal několik postřehů týkajících se sociálních sítí (včetně bankovní sítě mBank nebo fórum příznivců svítidel LED) a na závěr doplnil úvahy o privatizaci značek.

Czech Internet Forum 2009

Jiří Hlavenka doplnil silnou trojku zajímavých prezentujících (vedle Dana a Patrika). Měli jsme možnost nahlédnout do 20 000 nákupních košíků nejmenovaných eshopů.

Dozvěděli jsme se, že české eshopy příliš se svými uživateli nepracují, nepodněcují je k většímu nákupu (snad jen poštovným zdarma) a neusnadňují jim výběr v případě váhání.

Czech Internet Forum 2009

Závěrečný panel týkající se online videa byl protkaný propagací vlastník projektů (včetně porovnávače zboží Vybereme.cz od CET 21). Dozvěděli jsme se o zákulisí natáčení Superstar a úpravě formy obsahu pro internet.

Akce to byla určitě povedená osobně se mi nejvíce líbilo vystoupení Dana Dočekala, Patrika Zandla a Jiřího Hlavenku.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související