Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Czech Internet Forum 2008

20. 11. 2008 - 17:01

Konferenční centrum City hostilo dne 20.11.2008 třetí ročník Czech Internet Forum 2008. Informací nabitý úvod od Dana Dočekala, žhavá panelová diskuse jestli mají portály smysl, Patrick Zandl nás seznámil se situací mobilního připojení. Zajímavý byl i pohled na americké volby z pohledu online marketingu, rekapitulace akvizic pana Hlavenky nebo korporátní komunikace společnosti Vodafone na blogu a v sociálních sítích.

Úvod a bleskové shrnutí Dana Dočekala

Po klasickém představení a úvodu nastoupil Daniel Dočekal. Záměr stostránkové prezentace musel přehodnotit a pustil se do redukované 22 slajdové prezentace nabité fakty, hlavními momenty roku 2008, nákupy internetových projektů a grafy plné čísel. Při sledování návštěvnosti si dávejte pozor na zahraniční návštěvníky.

Obejde se český internet bez portálů?

Celý úvod měl přesně zamýšlený efekt a sloužil jako odrazový můstek pro následující panelovou diskusi o českém internetu bez portálů. Moderoval novopečený šéfredaktor Lupa.cz Patrick Zandl. Účastnili se Josef Šíma (Seznam.cz), Ondřej Švihálek (Centrum Holdings), Jaroslav Kábele (MAFRA), Pavel Krbec (CET 21) a David Beška (Sanoma/eStránky).

  • Pavel Krbec upozornil na závislost Seznamu na Skliku (nákup Jyxa).
  • David Beška: Sanoma připravuje divizi pro migraci projektů mezi zeměmi (ala eStránky).
  • Ondřej Švihálek: Jsme připraveni jednotlivé baličky rozbít, pokud se na tom shodneme všichni.
  • Josef Šíma: Uvítali bychom, když by byl měřený NetMonitorem i Google.

Jaká je realita připojení v Česku

Dlouhou dobu nebylo Wifi připojení vyhodnocováno. Zatím se nepočítají přípojky, které jsou zřízeny komunitními sdruženími. Nicméně přesná čísla oproti odhadům se příliš neliší. Wifi v domácnostech převažuje.

Zajímavá čísla společnosti T-mobile, co dokáží rekordní zákazníci:

  • Tarifní zákazník T-mobile s průměrem hovorů 13 156 minut za měsíc.
  • Twist karta průměrná délka hovorů 17 447 minut za měsíc.

Americké volby online pohledem z Česka

Barack Obama používal aktivně internet k "žebrání" příspěvků na volební kampaň. Na YouTube bylo možno najít Checkout tlačítko u každého jeho videa. Na Facebooku bylo možné Obamu přidat jako přítele a pak si nechat rozesílat emailové zprávy každý den. Svůj profil měl i na dalších komunitních službách (včetně LinkedIn). Celá kampaň na internetu stála 8 milionů dolarů.

1,7 milionů lidí darovalo svůj status na FaceBooku a v den voleb do něj uvedlo, že jsou volby a že mají lidi jít volit Obamu.

Profil Mirka Topolánka si na FaceBooku založil David Antoš - připojilo se k němu celkem 106 příznivců.

Novinky na doménové scéně z pohledu firem

.CZ nejrychleji rostoucí doména ve světě (odhad měsíční růst 36%). Angola a Tanzánie budou nasazovat open source systém pro správu doménových jmen prvního řádu.

Možnost uzamknutí domény: zákaz převodu nebo úplný zákaz změn v systému domén. Realizovat je možné buď papírově nebo elektronickým podpisem.

Zranitelnost DNS záznamů odhalil Dan Kaminski, bylo možné během několika vteřin přesměrovat DNS záznamy jinam. Po aplikaci záplat jsou servery stále zranitelné, i když v reálném provozu to může trvat i několik měsíců. Zabezpečení DNS záznamů je možné realizovat přes protokol DNSSEC. V ČR byl (jako páté zemi na světě) zaveden 30. 9. 2008.

IDN v nejbližším období nebude implementován. Zatím si můžete oddechnout a háčky a čárky v doménách zatím neuvidíte. Osvětu enum najdete na enum.nic.cz a v příštím roce se určitě objeví nové TLD a to včetně nelatinkových znaků.

Problémy a výzvy mobilního internetu v Česku

Patrick velmi vtipně mluvil o nabídce mobilního internetu v České republice. Spíš bych přednášku přirovnal k velmi dobré a vtipné glose.

Firemní blog pro komunikaci se zákazníkem

Filip Hrubý naznačil, jak Vodafone využívá svůj firemní blog pro komunikaci se svými zákazníky. Je to v módě, Vodafonu to sluší a chtějí komunikovat se zákazníky přímo. Začalo to již za Oskara a Vodafone se tímto směrem snaží pokračovat nadále.

Vodafone 2.0 - Techfórum, Vodafone Blog, ankety - Co vy na to?, Jak to vidím (online uzavřený panel), ČILICHILI online (YouTube kanál), komunikace na webových diskusních fórech a Facebook (zatím v testovacím provozu v rámci firmy).

Malí, velcí a světoví

Jiří Hlavenka sleduje a komentuje vlastnické přesuny v roce 2008. Eshopy drží 10x větší peníze než portály. Centrum a Atlas se snaží podle pana Hlavenku budovat středo- a východoevropské impérium, na lokálním trhu bude klid. Seznam má nejasnou strategii, pravděpodobně teď není prodej na pořadu dne.

V oblasti médií není možné být monopolním hráčem. Díky ekonomické krizi dojde k ročnímu až dvouročnímu pozdržení akvizicí. Můžeme očekávat organické posilování u Centra a iDnesu. Protože je stále obrovský prostor, tak budou vznikat nové start-up média.

Největší zemětřesení proběhlo v oblasti elektronických obchodů. Bílé zboží bojuje o korunky na porovnávačích zboží a tak tak přežívá. Hledají bezpečné přístavy.

V příštím roce 2009 žádné velké investice nečekejme. Prodeje mohou být vynucené a šanci mají hlavně čeští privátní investoři.

Vyhledávače a kontextové systémy v roce 2008

Martin Kopta odhaduje, že příjmy z kontextové reklamy převyšují příjmy z display reklamy i u českého Seznamu (odhaduje podle Yandex.ru). Seznam by se dle jeho slov měl zaměřit na univerzální search, mikroformáty a podobně.

Aktivní zákazník jako budoucnost e-shopů

Tomáš Hodboď (Heureka.cz), Štěpánka Kovaříková (Zboží.cz), Martin Kasa (KASA.cz) a Jiří Hlavenka (publicista a investor) jako účastníci panelu a Petr Koubský jako moderátor. Na úvod se všichni panelisti shodují, že aktivní zákazníci jsou tací, kteří nakupují na internetu a při nákupu srovnávají.

Jak se v Česku platí online?

Ondřej Malý představuje možnosti internetových platidel. Dobírku, běžný účet, nákup na splátky, platební karta a eBanka. V letošním roce představené PaySec, mPeníze a Mojeplatba (KB). Těšit se můžeme ještě na mobilní platby Vodafone a nějaký systém od České spořitelny.

PaySec je využíván jako platební systém pro erotické servery (například Leo).

Czech Internet Forum

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související