Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Pozor na označení Beta

10. 01. 2006 - 16:58

Mnoho nově spouštěných produktů je uváděno do provozu s označením Beta. Každá společnost má jiný přístup ke spouštění nových produktů nebo služeb na webu. Betou si můžete zbytečně vystřílet munici a nebo si naopak pomoci...

Některé společnosti jsou při sdělování informací sdílné, některé nikoliv a neprozradí víc než musí. Některé pouští produkty s označením beta a některé nepustí produkt dokud nebude úplně perfektní.

Neexistuje žádný přesný návod, jak uspět. Nicméně je možné dát pozor na některou z mnoha pastiček, do kterých je možné jednoduše spadnout.

První dojem

První dojem je velmi důležitý. Můžete se dostat z davu ostatních. Zapůsobit dobře a nebo naopak velmi špatně. Pokud nové uživatele nezaujmete, tak to pak už bude téměř nemožné. Uživatel si utvoří vlastní názor a již nepřijde. Naopak, pokud uživatele zaujmete, tak jim jednodušším způsobem představíte i další nové verze.

Postupné zveřejňování funkcí

Pro postupné zveřejňování nových funkcí existují dva argumenty. Zaprvé je možné spustit projekt velmi v ranné fázi, kdy obsahuje pouze základní funkčnost. A zadruhé se s nově zveřejňovanou funkčností dostávají na veřejnost další informace, které je možné diskutovat v tisku nebo na blozích. Některé společnosti si nové funkce tají a chtějí je promovat až po nějaké době najednou.

Pokud je první dojem pozitivní, tak lidi budou rádi slyšet o budoucích novinkách. Ale pokud nebyl první dojem pozitivní, tak Vám již nic nepomůže. Postarejte se o to, aby bylo nové spuštění zapamatovatelné.

Nekompletní funkce

Někteří lidé si vysvětlují postupné zveřejňování funkcí jako možnost spouštět nedodělané funkce. Ano umožní to rychlejší spuštění. Dáte produktu nálepku vývojová verze, alpha nebo beta a budete doufat, že nikdo nebude reptat.

To jsou špatné úvahy. Budete kamenováni, že plýtváte časem lidí, budou Vás všude pomlouvat, že nejste schopni jednotlivé funkce dodělat pořádně. Předčasné spouštění nedodělaných funkcí Vás neubrání opovržení.

Prohlížeče

IE má stále největší podíl na trhu. Aplikace si toho musí být vědoma a tento prohlížeč podporovat. Nicméně mnoho lidí, kteří začínají používat nové produkty používá Firefox a dokonce i platformu Mac. Pokud nebudete podporovat Firefox a jeho mladšího brášku Safari, tak se Vám budou nadšenci vyhýbat. Získáte mnohem méně, než byste mohli.

Úvodní stránka

Mnoho společností nabízí pouze jednoduchou úvodní stránku. Většinou je tam jen políčko pro zadání emailové adresy, abyste byli informováni po spuštění.

Pokud nabídnete návštěvníkům i nějaké informace navíc, tak se jim o Vás bude lépe psát ještě před spuštěním. Nicméně uživatelé nesnáší, když se někde zaregistrují, a potom se měsíce nic neděje. Někdy může návštěvníkům vadit, že zobrazované informace nejsou příliš jasné a srozumitelné.

Pokud chcete mít úvodní stránku, tak se ujistěte, že služba bude spuštěna v blízké době a udávejte jasné a detailní informace o novém produktu.

Blogy a blogování

Většina nadšenců blogy čte a velká část z nich i blogy píše. Spojte se s bloggery. Jsou schopní mnohem lépe rozšířit Vaši vizi celého produktu. Většinou jsou více technicky zaměření než klasický novinář. Je jednodušší sdělit světu Vaši nezkreslenou vizi.

Velmi dobré pro Vás je také psát blog. Nejen proto, že se lépe dostanete do komunity. Ale také se můžete odměnit bloggerům, kteří o Vás píší zpětným odkazem. Nepodceňujte důležitost přítomnosti odkazu na ostatní bloggery.

Nikdy neútočte přímo na kritiky, kteří komentují Vaše příspěvky. Snažte se o konstruktivní debatu, i když oni konstruktivní nejsou.

Důvěra

Neptejte se na informace o uživateli, které nutně nepotřebujete. Ano demografické údaje jako PSČ nebo datum narození je zajímavá hodnota. Ale mnoho uživatelů se do služeb vyžadujících příliš osobních údajů prostě nepřihlásí a nebude je používat. A pokud je to nutné, tak se nebude trápit a zadá stejně falešné údaje. Důvěřujte uživatelům a pokud je to možné, tak jim nabídněte většinu služby bez nutnosti registrace.

Určitě existuje mnoho dalších zajímavých rad a zkušeností na které můžete narazit. Pokud tu nebylo zmíněno něco podstatného, tak to přidejte do komentářů pod tento příspěvek.

TechCrunch - Don’t Blow Your Beta

Související zdroje

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související