Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Cestování po světě s Tixik.com

22. 10. 2009 - 07:21

Logo Tixik Rád bych Vám dnes představil český projekt s mezinárodní ambicí, který je na trhu něco málo přes rok a pomalu se mu začíná dostávat pozornosti uživatelů z celého světa. Dokáže uživatele uchvátit a přesvědčit k zapojení? Dává svým uživatelům něco navíc?

I přesto, že jde o český projekt, tak se neomezuje pouze na české prostředí. Momentálně si návštěvník může vybrat z 26 jazyků na úvodní stránce. Tvorbu celého obsahu nezvládne pár Čechů, je potřeba zapojit komunitu.

Peněžní motivace partnerským programem

Tixik - detail stránkyDo systému je možné se bezplatně zaregistrovat a začít plnit obsahem. Pravidelně publikující uživatelé jsou motivování odměnou z vkládané reklamy. Pokud dosáhnou 50 vytvořených záznamů, je možné vložit vlastní Google AdSense kód, který je potom vkládán na polovinu zobrazených stránek. Zisk ze zobrazované reklamy na vytvořených stránkách je následně rozdělen mezi autora stránky a majitele webu.

Možnosti webu

Běžný uživatel, který netouží po tvorbě obsahu má možnost použít netradičního posuvníkového vyhledávání, které má doporučit místa po celém světě, které odpovídají vybraným kritériím. Z mého pohledu je škoda, že není zřejmé z výsledků vyhledávání, proč vybrané články zadaným kritériím odpovídají.

Jednotlivá místa jsou popsaná textově (případně v několika jazykových variantách). Doplněny o uživatelské obrázky nebo videa. Podle místa se také zobrazí nejbližší hotely, související témata v diskusním fóru a místo na mapě.

Uživatelské profily

Každý uživatel má svou profilovou stránku, ze které je možné vidět jeho aktivitu na celém portálu. Součástí je i virtuální hodnota prestiže (kde není příliš jasné, podle jakých pravidel se generuje). Nejaktivnější uživatel má nyní hodnotu 9589.

Přidané služby

Tixik - detail stránkyDalším pilířem pro uživatele je možnost vyhledávání zájezdů, letenek, ubytování a restaurací. Spolu s integrovanou mapou od Google Maps, která integruje textové články do mapy.

Registrovaní uživatelé mají možnost jednotlivá místa přidávat do seznamu navštívených nebo plánovaných cílů. Klasickým srdíčkovacím způsobem je také možné místo snadno doporučit.

Několik rozpačitých dojmů

Na jednu stranu mají autoři spoustu dalších plánů. Chtějí vytvořit z webu platformu pro business třetích stran. Nový obsah distribuovat jako bezplatný "časopis" o cestování. Služba je navržena tak, aby uživatele nenutila ke zbytečné registraci - podporuje OpenID i Facebook Connect.

Na druhou stranu je na můj vkus hodně obalena reklamními bloky Google AdSense. A ještě hrozí riziko, že v budoucnu bude obalena ještě další reklamou mediální okolo. Nejhorší je reklama, kterou majitelé stránek dávají ještě před hlavní obsah stránky (mezi titulek a text článku).

Autorům bych rád popřál hodně energie do dalšího rozvoje služby. A možná se stane Tixik.com i podnětem pro další opatrné tvůrce stránek, kteří se zatím za hranice ČR bojí.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související