Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Ukradl Google databázi Sohu.com?

20. 04. 2007 - 06:50

Google spustil speciální verzi vývojové laboratoře Google Labs v čínštině. Hned první produkt Pinyin Input Method Editor po zveřejnění na stránkách vzbudil rozporuplné reakce a obvinění z kopírování konkurenčního produktu.

Pinyin Input Method Editor

Logo GoogleTento nástroj slouží k lepšímu vkládání znaků tradiční čínštiny za pomocí latinky psané na QWERTY klávesnici.

Uživatelé v krátké době objevili velkou podobnost s databází čínského konkurenta. Internetová společnost Sohu.com požádala firmu Google o pozastavení distribuce tohoto nástroje, který údajně kopíruje část databáze produktu Sohu's Sogou Pinyin Input Method Editor. Požadavek byl odeslán písemně do pobočky v Pekingu, byl doručen v pátek a dával lhůtu na odstranění do 3 dnů (do pondělí).

Wang Xiaochuan technický ředitel a hlava výzkumu a vývoje ve společnosti Sohu řekl v telefonickém rozhovoru: "Požadovali jsme odstranění software z nabídky, jak rychle to bude možné. Druhý požadavek byla omluva od společnosti Google. A za třetí chceme prodiskutovat možnost kompenzace pro Sohu."

The Sogou Pinyin IME

The Sogou Pinyin IME je systém pro převod znaků z latinky do tradiční čínštiny. Program The Sogou Pinyin IME byl uveden na trh v červnu 2006, umožnil internetovým uživatelům vkládat čínské znaky za pomocí ekvivalentů v latince. Během psaní je uživatelům nabízena jedna z variant odpovídajících slov a jmen z databáze programu.

Na rozdíl od ostatních společností (jako je například Microsoft) je slovník slov a jmen částečně založen i na databázi často hledaných výrazů z vyhledávače Sogou.

Wang poznamenal, že Sohu drží autorská práva pro svůj slovník: "Byli jsme překvapeni, že Google používá slovník společnosti Sohu. Tento slovník nebyl nikdy zveřejněn ani licencovám dalším subjektům."

První náznak získali autoři díky existenci jmen zaměstnanců Sohu i v programu od firmy Google.

Mlčení vystřídalo přiznání

Představitelé čínské pobočky firmy Google projednali celou věc interně, nicméně nikdo na dopis Sohu přímo nereagoval a program zůstával k dispozici na stránkách i následující den po výzvě. Mluvčí potvrdila přijetí emailu požadujících vysvětlení, ale také celou událost nekomentovala. Google jen k celé události poznamenal, že jde stále o betaverzi, která prochází veřejným testováním.

Nakonec poslední den ultimáta se firma Google k celé věci vyjádřila a přiznala, že "Nový produkt byl založen i na některých zdrojích mimo databázi firmy Google". "Slovníky obou programů od Google i od Sohu sdílely několik společných chyb. Oba tyto slovníky také obsahovaly jména inženýrů, kteří vyvinuli Sogou Pinyin IME firmy Sohu."

Program Google nebyl ze stránek odstraněn, nicméně byl aktualizován a má nyní obsahovat desetitisíce položek z indexu vyhledávače Google.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související