Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Gmail a Gtalk ruku v ruce

11. 02. 2006 - 18:52

Předevčírem jsem v Gmailu objevil novou položku v menu Chats s ikonkou komixové bubliny. Včera se zaktualizoval i kód Gmailu a objevil se box s rychlými kontakty. Je to následek toho, že Gmail se spojil s Gtalkem a není to jen o ikoně Gmailu v Gtalku.

Informující uvítací obrazovka

Gmail and GtalkPři prvním přihlášení do nového rozhraní jsem se nejdřív dostal na uvítací obrazovku, kde je možné vybrat indexování obsahu všech konverzací. Výchozí nastavení povoluje ukládání všech konverzací a umožňuje tak jejich prohledávání kdykoliv v budoucnosti (konečně trochu užijete kapacity Gmailu :) cca 2,7 GB).

Stejně tak obrazovka informuje o třech nových částech aplikace.

  • rychlé kontakty - rychlé vyhledávání v kontaktech (včetně zobrazení stavu vašich přátel)
  • chatovací okna - otevřená konverzační okna
  • historie - položka v menu, kde se rychle dostanete ke všem uskutečněným diskusím (pokud máte tuto možnost povolenou).

Plnokrevný komunikátor

Gmail and GtalkPokud chcete s někým komunikovat, není nic jednoduššího než na něj kliknout a pokud je online, tak rozhovor začít úderem na tlačítko Chat. U každého emailového okna se zobrazuje kontextová vrstva, která kromě komunikování umožňuje zobrazit uložené konverzace, zaslat email a nebo zobrazit detail uložený v kontaktech.

Navíc je možné ovlivnit zobrazování každého takového kontaktu v rychlých kontaktech. Osobně musím přiznat, že tyto "bublinky" mě při ovládání Gmailu dost obtěžují. Uvidím, jestli si na jejich přítomnost zvyknu a nebo bude možné v příští verzi bublání vypínat.

Odstranění největšího nedostatku

Tento krok osobně chápu jako odstranění největšího nedostatku, který mají nynější komunikační programy. Ať už je to ICQ, AIM nebo Jabber. Historie všech rozhovorů je ukládána na počítači, kde je program nainstalovaný. Není možné k ní přistupovat z jiného počítače (například z práce).

Je to také funkce, která mě možná donutí k přesunu z ICQ na Gtalk. Nicméně k tomu bude potřeba ještě jeden krok - podpora ICQ protokolu v Gtalku. Chystaná podpora AOL komunikátoru naznačuje, že bychom se v budoucnu mohli dočkat i protokolu ICQ (i kdyby to měl dodělat některý z nadšenců ve formě rozšíření).

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související