Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Nafukovací Gmail

01. 04. 2005 - 18:11

Jak je zvykem u aprílové služby Gmailu, tak se Google na prvního dubna opět pochlapil a přináší pár inovací. Kromě HTML editoru a posílání HTML emailů se také nafukuje úložný prostor. Ten by měl během dneška dosáhnout 2 GB.

Nejdřív jsem objevil zprávičku na DigiWebu a myslel jsem si, že se jedná o apríla redakce. Jenže jak je zvykem u Gmailu, tak to bude opět pravda.

Postupné zvětšování

Při používání gmailu jsem si během dneška všiml na vlastní kůži rostoucí úložistě pro moji korespondenci. Místo je přidáváno postupně, je to změna strategie po skokovém gigabajtu nabízeném při spuštění. Předpokládám, že zvětšování je vypočítáno tak, aby se zítra uživatelé dočkali 2 GB v emailové schránce.

HTML editor navíc

Jako další drobnost je přidání wysiwyg editoru při psaní emailových zpráv. Ve výchozím psaní je editor vypnutý, ale je možné jej aktivovat jedním odkazem. Také se kontrola pravopisu dostala blíže a viditelněji k místu pro psaní zpráv. Pro další psaní si již email nastavení pamatuje a aktivaci editoru nevyžaduje. Předpokládám, že v případě zobrazení v prohlížeči, který editor nezvládá, tak je opět automaticky deaktivován. Samozřejmostí je funkčnost editoru v prohlížeči Firefox.

Nekonečno plus jedna

Na úvodní stránce Gmailu je možné sledovat růst kapacit všech schránek. Tamtéž je informace, že uživatelé Gmailu nebudou nikdy potřebovat mazání, protože kapacita schránky bude růst s nimi. Údajně podle toho, jak to jen uživatelé budou potřebovat a pokud bude mít Google dostatečnou kapacitu.

Musím říct, že neomezený email mě napadl, když byl loni spuštěn Gmail. Že se ho za rok dočkám (aspoň zmínkou) od Googlu, to jsem netipoval...

Aktualizace: Protože růst úložné kapacity pokračuje dál, i když pomalejším tempem, je velmi pravděpodobné, že bude probíhat celý rok. Navyšování schránky zatím probíhá rychlostí cca 1GB/rok. A na příštího prvního dubna se opět dočkáme nějakého aprílového nežertíku. :)

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související