Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Gmail volně a s libovolnou doménou

27. 08. 2005 - 10:22

Po uvedení programu Google Talk se objevilo i několik novinek na Gmailu. Kromě dalších překladů uživatelského rozhraní je možné registrovat nové účty bez omezení (zatím pouze pro US) a také nadefinovat vlastní pole From pro odchozí emaily.

Gmail bez pozvánky pro US

První velkou změnou je volná registrace bez nutnosti mít nějakou pozvánku. Stačí navštívit úvodní stránku gmail.com a nechat si zaslat registrační kód na svůj mobilní telefon. Po vyplnění korektního čísla lze získat novou registraci do Gmailu.

Podle zprávy na Google Blogu je to možné zatím pro USA, ale pomalu bude rozšířeno pro celý svět. Po registraci do Gmailu je pak možné zkoušet také program Google Talk.

Zasílání číselného kódu na mobilní telefon umožňuje firmě Google spojit nový účet s konkrétním uživatelem a jednoznačně jej identifikovat. Spolu se seznamem lidí, se kterými člověk komunikuje, lze získat již dostatečně komplexní a zajímavé znalosti nejen pro lepší cílení a prodej reklamy.

Pro získání mobilního čísla i od již existujících registrací bude v budoucnu nabízeno více funkcí využívajících mobilní telefon. Ať to bude zasílání hesla na mobil, nebo upozorňování na nové emailové zprávy. Předpokládám, že zasílání zpráv na mobilní telefon bude zcela zdarma po celém světě. Maximálně lze očekávat přidání nějakého kontextového reklamního textu přímo do SMS a nebo do cílové stránky, která bude v SMS zmíněna.

Využití pro libovolnou doménu

Libovolná doména pro odesíláníDruhou velmi zajímavou novinkou je využití libovolné emailové adresy pro odchozí poštu z Gmailu. Od této chvíle je možné pro odchozí poštu nastavit vaši původní adresu (vlastní doménu) do pole From. Je možné nadefinovat několik účtů, ze kterých lze emailové adresy odesílat a při psaní nového emailu lze mezi nimi pohodlně přepnout. Tento drobný detail mi ještě trochu bránil odesílat emaily přímo přes Gmailové rozhraní a nyní je pryč.

Uživatelské rozhraní v 29 jazycích

Nedávno bylo nenápadně přidáno několik dalších překladu uživatelského rozhraní. Nyní byly doplněny i další. Čeština mezi nimi zatím chybí, nicméně lze již volit jazyk našich sousedů - slovenský překlad. Ten již může být pro lidi neznalé angličtiny dostatečný, aby byli schopní používat tuto zahraniční službu.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související