Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Talk Beta

25. 08. 2005 - 11:17

Dlouho očekávaný komunikátor od Googlu je konečně k dispozici ke stažení. Jednoduchý komunikační prográmek má stejný vzhled aplikace jako nedávno zveřejněný Google. Komunikace probíhá na známém a open source protokolu jabber. Komunikovat lze tedy i s libovolným uživatelem, který jabber klient používá.

Základní princip Google Talk

Google Talk Beta LogoPo přihlášení k existujícímu účtu Gmailu se uživatel připojí online a může pozvat ostatní uživatele, se kterými komunikoval přes Gmail (jsou uložení v kontaktech na Gmailovém účtu). Přidávání jiných uživatelů je možné po zadání emailové adresy. Na zadaný email přijde informační zpráva o tom, že je možné komunikovat přes Google Talk a odkaz, odkud je možné jej stáhnout. Zcela logicky je podporován jen a pouze vlastní komunikátor. O možnosti nastavení v dalších komunikačních programech se člověk dočte až v nápovědě. Předpokládám, že komunikace je možná za použití libovolného klienta podporující protokol jabber (i když někdy na úkor podpory telefonického spojení).

Možnosti komunikace

Po přidání uživatelů do seznamu kontaktů je možné s nimi komunikovat přes klávesnici (klasicky jako na ICQ) nebo telefonicky (jako přes Skype). Po otevření komunikačního okna je také možné uživateli napsat email. Pro psaní emailu se nepoužívá klasický Windows klient, ale otevře se v okně prohlížeče psaní nové zprávy v Gmailovém rozhraní.

Po připojení je možné definovat jeden ze tří stavů. Uživatel je online a k dispozici nebo je online a zaneprázdněn a v posledním případě se ještě může přepnout do stavu offline. Pro každý ze tří stavů je možné definovat vlastní popisný text, který se zobrazí ostatním uživatelům, kteří chtějí komunikovat. Osobně zatím postrádám možnost neviditelného stavu – invisible (ale je možné, že se ještě časem objeví v další verzi).

Telefonní komunikace

Pravděpodobně hlavním pilířem celé aplikace je ústní komunikace za pomoci mikrofonu a reproduktorů (nebo sluchátek). Aplikace si při navázání spojení umí povolit zakázané vstupní a výstupní zvukové kanály. Při kontaktování protistrany se ozývá povědomý zvukový tón jako v případě mobilního telefonu (zatím není možné vypnout). Na druhé straně se zase ozývá klasické vyzvánění (to již vypnout lze).

Po kontaktování protistrany je možné dále komunikovat i za pomocí klávesnice (například pro posílání odkazů). Při rozhovoru se zobrazuje v horní části okna úroveň signálu v mikrofonu i reproduktorech. Navíc je na pravé straně zobrazena ještě kvalita internetového spojení (znáte jako počet dílků signálu na mobilním telefonu). Zatím jsem měl možnost vyzkoušet se signálem tří čárek z pěti. Když kvalita spojení poklesla, tak došlo i ke snížení počtu aktivních dílků. Podle jednoho subjektivního testu to vypadá na kvalitnější přenos hlasu než přes komunikační program Skype. Pravděpodobně je to hlavně díky kompresním algoritmům licencovaných firmou Global IP Sound.

Stručné hodnocení

Jako betaverze je produkt velmi jednoduchý, ale účelný a k oběma typům komunikací dostačující. Je vidět, že se dělalo hlavně na základních funkcích a na žádné okrasy nebo vychytávky se zatím nemyslelo (nebyl čas). Například na smajlících je to trošku vidět. Namísto klasických obrázkových ikonek jsou emotikony řešeny pouhou změnou barvy. Nastavení je také až příliš jednoduché (což určitě není na škodu), ale v některých případech nedostačující (např. kompletní vypnutí zvukové signalizace zmiňované výše). Určitě bude zajímavé sledovat další verze, jak se bude program postupně vyvíjet a jestli se dočkáme i integrace programu Hello s výměnou fotografií. Google Talk je doplnění chybějící a dlouho očekávané služby do softwarového balíku Google Software Suite.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související