Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Gmail - inovace nejen adresáře kontaktů

04. 10. 2004 - 21:25

Dnes krátce po obědě jsem byl násilně odhlášen při obnově za pomoci odkazu Refresh. Po přihlášení jsem objevil pár nových vychytáveček, které byly doplněny.

Podle Gmail Wish Listu, který založila nějaká skupinka fanoušků Gmailu je nejvíce potřebnou věcí:

  • přístup za pomoci IMAPu
  • možnost uložit rozepsanou zprávu
  • přístup POP3
  • import emailů z jiných zdrojů
  • možnost donutit některé emaily patřit do jiné konverzace
  • ...

A které z těchto vychytávek se uživatelé dočkali? Z výše uvedených zatím uložení rozepsaného emailu. Při psaní nové zprávy je možné jedním tlačítkem Save Draft (uložení zprávy do složky Drafts).

V nastavení je možné přesměrování veškeré pošty ještě na nějaký další emailový účet (ať už s uložením na vašem Gmailovém účtu, archivací a nebo zahozením do koše (mazání v možnostech není - a je to celkem logické :-) ).

Nový adresář (kontakt list) Pořádné úpravy se dočkal Adresář (Contact list). Krom jména, emailové adresy a poznámky je možné přidávat další podrobné informace. Několik sekcí a v každé sekci ještě několik položek. Předvolenými jsou Osobní a Pracovní sekce (obsahující telefon, email a adresu s možností přidat další informace od mobilního telefonu, přes ICQ číslo až po libovolné informace)

Další vychytávečkou, kterou jsem zachytil, ale bohužel již zase zmizela byl export zpráv pomocí ATOM kanálu. Nové zprávy je možné sledovat ve vaší oblíbené RSS čtečce, která podporuje kanál typu ATOM. Je možné, že nebylo vše úplně dořešeno a tak tuto funkci zatím stáhli.

Další věci o které bych se zmínil je přidání dalších "reklamních" odkazů vedle zobrazené emailové zprávy/konverzace. Kromě Sponsored Links (třech reklamních odkazů z AsWords) je pod ní i sekce Related Pages - ta se snaží přinášet související stránky týkající se zobrazované zprávy. Bohužel mi nechodí moc anglicky psaných emailů, abych mohl tyto odkazy podrobit podrobnějšímu zkoumání.

A nakonec malá kosmetická úprava. Gmail přestává dávat důraz na zasílání pozvánek. Upoutávka, že máte možnost pozvat někoho dalšího se přesunula zpět do levé části okna pod nabídku. Dá se říct, že se vrátila na původní místo, kde byla před přemístěním nad výpis emailů Inboxu a hodně modrým zvýrazněním.

Zatím to vypadá, že možnost vidět změny má jen část uživatelů - funkce jsou nasazovány postupně (možná podle náhodného výběru). Pokud tedy některou ze zmiňovaných funkcí zatím nevidíte, tak si budete muset počkat na další náhodný výběr. ;o)

Ze změn je vidět, že vývojáři neusnuli na vavřínech a připravují další vylepšení a inovace. Určitě se Beta pomalu blíží do odladěného stavu a možná v brzké době i ke zpřístupnění pro veřejnost. V jakém časovém horizontu se tak stane, můžeme zatím hádat, ale podle přesunu pozvánek a nasycení hladu po nich to může být již brzo.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)