Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Yahoo Mindset Beta

27. 05. 2005 - 21:06

Pokud jste zkoušeli vyhledávat v jednom vyhledávači nákupní informace a zároveň také informace k nějakému výzkumu, tak jste se museli hodně ohánět (upravovat dotazy, vymýšlet jiné formulace a odstraňovat nechtěné pojmy), aby se vám podařilo najít vše potřebné. Yahoo Mindeset Beta by měl řešit vše jedním posuvníkem.

Zpočátku zklamání

Nejprve jsem byl po předhozením jednoduchého dotazu zklamán. Zkusil jsem ale malé upřesnění a už to vypadalo mnohem lépe. Pokud jsem zadal frázi Kryl, tak posuvník nedával dobré výsledky a na informační stranu vracel obchody, kde se dá koupit nějaká hudba Karla Kryla a naopak.

Po upřesnění dotazu začalo fungovat

Když jsem dal druhou šanci dotazem Karel Kryl, tak se již výsledky objevovali mnohem očekávanější a lepší. V módu researching se na první místo dostala Wikipedia s pojmem Karel Kryl. Zatímco na druhé straně posuvníku obsadil první místo obchod 724OpenStore.com s nabídkou alb Karla Kryla.

Neutrál bere v potaz relevanci stránek

Neutrální poloha má na výsledky tohoto dotazu takový vliv, že se zobrazují většinou stránky fanoušků a prvnímu místu kraluje Wikipedia. Nicméně se bere v potaz asi vlastní relevance webu a pro jiné dotazy může být v neutrální poloze klidně několik obchodně zaměřených stránek.

Služba je zatím nasazena v Research Lab (obdoba Google Labs) a běží v testovacím provozu. Osobně mi připomíná tématické vyhledávání, které má konkurenční Google nazvané Google Personalized. Jistou podobnost také posuvník vyvolává s novým vyhledáváním MSN.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související