Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Čtyři věci, které Google neumí a Yahoo ano

12. 09. 2004 - 16:59

Domníváte se, že Google je ten, který určuje směr. Jako první nasazuje nové věci a ostatní vyhledávače je pouze kopírují? Přesto se najde pár užitečných věcí, které Google neumí a takové Yahoo ano.

Hodně lidí si Google oblíbilo. I já k němu chovám své sympatie a obdiv. Protože hledám většinou v angličtině, tak jej často používám několikrát denně. I když jsem si myslel, že mi ke spokojenosti nic nechybí, není tomu tak. Ve 4 rozdílech, které Google nemá jsem našel i jednu velmi zajímavou vychytávečeku.

Vezmeme to postupně a to nejzajímavější si nechám na konec:

linkdomain:

Modifikátor linkdomain: najde všechny stránky, které odkazují na některou z adres jedné domény. Pokud vložíte dotaz linkdomain:kryl.info, tak se vám zobrazí všechny stránky, které odkazují libovolnou stránku z mého webu.

Dotaz link: s možností doplnit další parametry

Google umožňuje najít všechny stránky, které odkazují na jednu adresu. Stačí vám k tomu jednoduchý dotaz: link:kryl.info Bohužel pokud přidáte do dotazu další části dotazu, tak není nalezeno nic. Není možné ani využít hledání ve výsledcích, které se běžně při hledání zobrazuje. V případě dotazu link: se tato možnost nezobrazí.

Pro Yahoo to problém není. K dotazu link:http://kryl.info je možné doplnit požadovaného autora, který stránku zmiňuje link:http://kryl.info "Martin Kopta". Můžete si také omezit doménu stránek, ze kterých zpětné odkazy hledáte: link:http://kryl.info site:com. Určitě to budete umět nějak využít. ;o)

Dlouhé dotazy

I když to nevyužijete při denním vyhledávání, při některých příležitostech vám to může být užitečné. Google je limitován na deset slov v jednom dotazu. V případě, pokud zkusíte hledat slov jedenáct, tak jste upozorněni, že další slova v dotazu byla ignorována.

Jeden z příkladů, kdy je potřeba vyhledávat více než desetislovný dotaz je v případě vyhledávání na určitých místech. Pokud budete hledat jeden pojem (dvouslovný), omezíte dotaz na vyhledání tohoto pojmu v titulku a bude třeba prozkoumat několik univerzitních domén, tak se můžete dostat na mnohem více než 10 slov.

 "syntax highlighting" intitle:science department 
 (site:ucla.edu OR
  site:harvard.edu OR
  site:oxford.ac.uk OR 
  site:duke.edu OR 
  site:ufl.edu OR
  site:cam.ac.uk OR
  site:ncsu.edu)

Vyhledávání v XML/RSS

Google reprezentuje hlavně vyhledávač. Zatímco Yahoo je portál, který v sobě integruje několik služeb v jednom. Jednou z nich je i RSS čtečka (obdoba desktopového programu FeedDemon), kam si můžete přidávat RSS kanály a pravidelně sledovat mnoho webů bez jejich navštěvování.

Pro pohodlnější zjištění RSS kanálu si je můžete vyhledat přímo na Yahoo a pohodlně přidat rovnou do RSS čtěčky. Kromě vašich oblíbených webů mající RSS výstup na svých stránkách, si tak můžete najít mnoho dalších zajímavých pramenů.

via. ResearchBuzz - Four things Yahoo can do that Google can't (PDF)

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)