Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

České Google Mapy

06. 05. 2008 - 17:30

Ve včerejších večerních hodinách začaly být postupně spouštěny doménové záznamy českých Google Map. Dnes ráno potom Google uspořádal tiskovou konferenci a odpoledně posezení a přednášku pro webdesignéry, vývojáře, IT profesionály a blogery.

Logo českých Google MapSpolečnost Google spustila český překlad mapového serveru Maps.Google.com. Kompletně bylo počeštěno uživatelské rozhraní a zpřístupněna doména mapy.google.cz, která přesměrovává na maps.google.cz. Vedle webové verze je přístupná i mobilní verze aplikace.

Vyhledávání firem se Zlatými stránkami

Kromě překladu uživatelského rozhraní byla do map integrována i databáze firem. Na datech společnost Google spolupracovala s lokálními dodavateli. Jedním z nich je Mediatel, kterého pravděpodobně znáte spíše pod značkou Zlaté stránky.

Uživatelské recenze v mapách

Kromě firemní databáze je služba připravená na přidávání uživatelských recenzí a také automaticky agreguje stránky, které se objevují na webu a týkající se konkrétní firmy. Tyto informace si můžete zobrazit v dalších informacích u konkrétní firmy.

Stručné představení novinky

České Google MapyJaroslav Bengl přinesl základní představení nově spuštěné služby. Ukázal Google Mapy, ukázky integrace mapového rozhraní do některých českých služeb a nakonec ještě mobilní verzi map.

Mobilní verze Google Map

Mobilní verze má ještě zajímavou drobnost, která někdy může přijít vhod. Přes nulu je možné se nechat přibližně lokalizovat pomocí telefonu, i když není k dispozici GPS signál (uvnitř budov). Pro české rozhraní je potřeba mít nastaveno lokální prostředí v mobilním telefonu, takže se nedivte, pokud nebudete mít mapy v češtině.

Rychlé intro pro Google Maps API

Následně předal slovo dvěma dalším zaměstnancům z Google, kteří ukázali přidávání bodů na mapu přes záložku Moje mapy. Následně se ponořili do demonstrace používání Google Maps API. Osnovu celé demonstrace je možné najít na adrese: Maps API launch - Prague 2008.

Na závěr příklad BezRealitky.cz

Alexis Manac'h představil jeden z projektů založených na Google Maps - BezRealitky.cz. Osobně jsem byl překvapen, že celý projekt představoval Francouz. Nějak jsem měl v hlavně zakořeněno, že za projektem stojí dva čeští studenti. Alexis byl poněkud překvapen malým rozlišením na monitoru - a na úvodní stránce velmi malou mapou.

Pár zajímavostí s přednášky

  • při zadávání spojení je možné použít české spojení: z prahy do brna
  • stejně tak pro vyhledávání firem: restaurace brno, restaurace v brne
  • ve vrstvách jsou kombinované fotografie serveru Panoramio, videa z YouTube (překvapivě dost jich je už i v ČR)
  • krásný mashup Nelso.com - ceny piva v Praze na mapě

Nevím, jak moc byla blesková přednáška o Google Maps API zajímavá a užitečná. Osobně jsem již většinu prezentovaných informací znal a navíc v praxi už někde zkoušel nebo testoval. Na pořádné seznámení to bylo příliš málo času, který bude potřeba ještě strávit nad dokumentací.

Google se bude snažit poskytovat ty nejlepší mapové podklady pro další uživatelská data, která si budete moci přidávat sami a to buď přes Moje mapy přímo na Google Mapy nebo přes poskytované Google Maps API na vlastním webu.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související