Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Vyhledávání MSN - nová betaverze

14. 11. 2004 - 11:47

Google dělá Microsoftu na čele nejednu vrásku. Válcuje je ve vyhledávání na webu a stejně tak už i na lokálním počítači. Pánové v Redmondu ale plánují odvetu.

Bližší pohled

Úvodní stránka http://beta.search.msn.com/ působí odlehčeným dojmem - podobně jako stránka Googlu. Kompletně je vytvořena beztabulkově v XHTML Strict. Jen ve Firefoxu se její vzhled trošku liší - popisky na tlačítka jako by se tam nevešly. Na použitelnosti to ale neubírá, jen je text přes celé tlačítko bez odsazení od okraje.

Vzhled v prohlížeči Firefox a nafouknutá tlačítka

Jednoduchá tvorba složitých dotazů

Na první pohled mě zaujala netypická funkce Search Builder. Slouží k jednoduché tvorbě složitějších dotazů. Nezkušený uživatel si tak, místo vypisování složitých klíčových slov, může všechno naklikat tak jak potřebuje. Dotaz se mu vytváří sám při změnách v jednotlivých sekcích Search Builderu.

Kromě tradičního nastavení klíčových slov, omezení na doménu, stránky ukazující na adresu, omezení na stát a nebo jazyk umí váhovat důležitost tří kritérií.

Váhování podle přesnosti, popularity a poslední aktualizace

Automatická lokalizace podle IP adresy

V Search Builderu je možné nastavit omezení i na stát, ve kterém se stránky nachází. Zatím je to omezení pouze na státy, kde je lokalizované vyhledávání MSN. Pravděpodobně to má co dělat i s tím, kolik stránek je v daném státě možné najít.

Lokalizace nezůstává jen u nastavení několika málo států. Pokud se podíváte do nastavení vyhledávače, objevíte ještě další skrytou lokalizaci.

Nastavení lokace, kde se nacházíte, pro upřesnění výsledků

Tato informace se doluje nějakým způsobem podle IP adresy, protože při přístupu přes proxy server v Maďarsku se ukáže Budapest.

Předpokládám, že tyto informace se budou používat pouze v některých případech. Například, pokud bude mít MSN v dané oblasti lokální vyhledávání, tak se může dotazovat daného stroje. Ale stejně tak při hledání obecných pojmů jako jsou kino, restaurace a podobně se může rozhodnout přidat lokalizované vyhledávání s názvem města. Ale to již bude trošku omezené z důvodu jediného města pro celý stát (možná to bude fungovat zatím jenom v USA - stejně jako jiné lokální vyhledávače).

Stále problémy s dostupností

Zatím je nové MSN pořád pouze v betaverzi. Při spuštění byl problém pravděpodobně se zátěží serverů, protože vyhledávání bylo hodně dlouho nedostupné. Už jsem si myslel, že je vše vyřešeno, ale několik hledání mě přesvědčilo o opaku. Problémy stále přežívají a vyhledávání stále není takové, jaké by mělo být při ostrém provozu.

Problémy s dostupností nové verze vyhledávání MSN

Microsoft se připojuje

Po spuštění nového vyhledávače se Microsoft konečně kvalitně připojí ke dvěma nejsilnějším vyhledávacím službám - Google a Yahoo. A bude na stejné úrovni nejen z pohledu návštěvnosti, ale také z pohledu kvality vyhledávání.

Napsali také

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související