Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

MSN Search preferuje IIS

26. 04. 2005 - 21:29

Microsoft dává přednost vlastní technologii i v hodnocení relevance výsledků hledání. Provozováním stránek na IIS web serveru se ve výsledcích vyhledávání MSN Search objevíte umístěni o několik procent výše, než na ostatních web serverech.

Snaha dohnat Apache

Microsoft se svým vyhledáváním snaží zvýšit podíl stránek hostovaných na IIS serverech. Podle aktuálních studií si můžete jednoduše zjistit, že s velkou převahou je na webové servery instalován Apache. Firmě Microsoft se to zřejmě nelíbí a proto se snaží podporovat svoji technologii jak jen může. Začíná to v přibalení serveru k instalaci operačního systému a končí to zohledňováním webového serveru při hodnocení relevance výsledků vyhledávání.

Mírné zvýhodnění IIS hostingů

Při pohledu na výsledky studie je jasně vidět, že vyhledávání MSN upřednostňuje stránky hostované na webserverech IIS. Častěji se zobrazují i v první desítce výsledků vyhledávání (než je tomu na Google).

A jaké si z toho můžeme udělat závěry? Možná se jedná o malé spiknutí proti webserverům Apache. Možná je jen indexovací robot optimalizován pro práci s IIS servery a je mu umožněna nějaká rychlejší a lepší indexace než ostatním robotům. Zatím se dá pouze dohadovat.

Nekalé SEO praktiky budoucnosti?

Osobně si nemyslím, že Microsoft dosáhne nějakého zlepšení situace. Pokud by se vyhledávání MSN stalo uznávanějším než Google, tak se pravděpodobně s jednou z optimalizací stane i modifikace Apache serveru, aby se tvářil jako IIS. A možná se také tato metoda v budoucnosti stane stejně zatracovanou jako je nyní skrývání textu, případně předhazování jiné stránky robotům než uživatelům.

Search Engine Roundtable - MSN Search Boosting IIS Based Pages

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související