Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

České Google Street View

07. 10. 2009 - 23:02

Bylo příjemné projíždět ulice Paříže, podívat se do ulic velkých amerických měst, ale ČR zůstávala bez této zajímavé funkce. Nyní český Google ke svým 3. narozeninám dává uživatelům k dispozici i část nafocené České republiky.

Stručná historie Google Street View

První nafocená města se objevila na Google Maps již před dvěma lety. Konkrétně 29. 5. 2007 bylo spuštěno Google Street View a nad USA pět ikonek fotoaparátu, které umožnili prohlížení rozsáhlé fotografické databáze ulic.

Přesně za dva roky se v květnu 2009 začaly snímkovat i ulice České republiky. Do ulic vyjely automobily s připevněnou snímkovací kamerou a také tříkolky pro méně přístupná místa.

Po pěti měsících snímkování a zpracování fotografií můžeme první výsledky vidět online. Pokrytí ČR se zatím omezuje převážně na Prahu a několik přilehlých měst.

Mapa pokrytí CZ Google Street View

Zajeďte se podívat na místa, které dobře znáte. Možná se přistihnete cestou do práce nebo do školy. Najdete své auto zaparkované před panelákem na sídlišti nebo u své chaty.

Ochrana soukromí

O soukromí se nebojte, všechny lidské tváře a poznávací začky automobilů jsou automaticky detekovány a odstraňovány. Pokud by vás tam přeci jen někdo našel, je možné snímek nahlásit a nechat tvář rozmazat. Nicméně postavy zůstávají a můžete například přistihnout svého známého na rybách u Vltavy. :)

Rybář na pobřeží Vltavy v Praze - Google Street View

Doplnění uživatelského obsahu

Možná si na první prohlídku nevšimnete, že jsou snímky ulic doplňovány i dalším uživatelským obsahem. V pravém horním rohu uvidíte malou ikonku s uživatelskými obrázky. Ty některé pohledy ulice mohou pěkně doplnit a umožnit i přiblížení k zajímavým částem scény.

Uživatelský obsah v Google Street View

Zoomování v uživatelském obsahu

Tipy na ovládání

Během prohlížení Google Street View je možné používat buď klávesnice pro ovládání "automobilu" šipky nahoru a dolů jsou pro pohyb dopředu a dozadu. Vpravo a vlevo pak pro otáčení pohledu.

Myší je možné poklikávat na ovládací prvky v mapě (bílé šipky). Navíc se můžete podle umístění kurzoru pohybovat v mapě o větší skoky poklikáním na bílé kolečko, které se objeví pod kurzorem. Nebo přibližovat mapu, pokud je pod kurzorem bílý čtyřúhelník a kurzor se změní na mapu s plusem. Zoom je pak možný ovládat i pomocí kolečka myši.

A pokud v mapě stále nemůžete Street View najít, vyhledejte ovládací prvky v mapě. Chytněte žlutého panáčka a přetáhněte jej do mapy.

Zjištění adresy z mapy

Praktickou novinkou v mapách je také možnost přes pravé tlačítko myši najít adresu vybraného bodu na mapě.

Nová položka v nabídce na pravé kliknutí myši

Zjištění adresního bodu přímo z mapy poklikáním přes pravé tlačítko

Dalších ulic se dočkáme

Databáze určitě ještě není kompletní a bude postupně rozšířena. Minimálně se dočkáme ještě tří vybraných míst, které chtěli uživatelé a hlasovali o nich na českém Google Blogu.

  • Olomouc (Morava) 22%
  • Český Krumlov (Jihočeský kraj) 17%
  • Hřensko - České Švýcarsko (severní Čechy) 13%

Je velmi příjemné, že jako 8. země v Evropě máme možnost prohlížet ulice naší vlasti na Google Mapách. A osobně budu rád, až bude databáze fotografií ještě rozšířena. Našli jste něco zajímavého v nových snímcích? Podělte se v komentářích.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související