Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Earth 4 a Google SketchUp 6

10. 01. 2007 - 20:26

Společnost Google si tento týden připravila dvě novinky. Google SketchUp se dočkal další verze a v programu Google Earth je nyní možné využívat modely vytvořené v programu Google SketchUp. Odměnou za upgrade Vám bude i mnohem rychlejší odezva při kreslení v Google SketchUp a několik zajímavých funkcí navíc.

Co je nového v Google SketchUp 6

Fotografická shoda

London Tower BridgeTato funkce poskytuje způsob nastavení pohledu kamery tak, aby bylo vytvářené prostředí shodné s digitálním obrázkem. Může být použito jak pro existující modely, tak i pro vytváření nového 3D modelu přímo z fotografie.

Styly

Styl je jednoduše řečeno uložený soubor zobrazovacího nastavení programu SketchUp. Není třeba vše nastavovat znovu, pokud chceme změnit vzhled vytvářené scény. Už není nutné pro ukládání nastavení používat scény. Jedním kliknutím můžete aplikovat styl na libovolný model, stačí si jen vybrat v Prohlížení stylů.

Je možné měnit a vytvářet vlastní styly, ukládat je jako součást knihovny a sdílet je s ostatními přes soubory stylů.

Vodotisky

Vodotisk v pojetí programu Google SketchUp je obrázek umístěný na pozadí či v popředí vytvářené scény. Vodotisky jsou výborným nástrojem pro vytváření pozadí. Stejně tak je možné díky vodotisku jednoduše do scény umístit vlastní logo a další grafiku.

Kreslené hrany

Kreslené hrany jsou nový způsob zobrazení hran. Čáry tvořící hrany totiž vypadají jako nakreslené rukou. Stejně jako vodotisky jsou hrany součástí nového systému stylů.

Mlha

Přidává mlžný opar na modely, které mají definované zobrazení v mlze.

Nástroj pro 3D text

Nyní je velmi jednoduché vytvářet znaky nebo písmena přímo v programu Google SketchUp za použití tohoto nástroje. Stačí si vybrat styl a písmo a můžete začít psát.

Rozvržení [PRO]

Profesionální verze SketchUp nabízí několik nástrojů pro návrh rozvržení. Tuto funkci využijí hlavně 3D návrháři, kteří potřebují program i pro komunikaci. Nástroje slouží hlavně k jednoduchému umísťování, uspořádání, komentování a prezentacím. Je možné vytvářet dokumenty buď pro tisk, nebo prezentaci na obrazovce.

Vylepšení textu a rozměrů

Nástroje pro text a rozměry jsou nyní všestrannější hlavně pro velikost textu, který je ukotven relativně k velikosti modelu. Stejně tak by měla být lepší kvalita výstupu na obrazovku, export do obrázků či tisk.

Rychlost

Program je až 5x rychlejší než předchozí verze. Zaleží ovšem na používaném hardware a složitosti vytvářených modelů.

Je možné vybrat z kolizních směrů

Nyní je jednodušší donutit SketchUp k požadovanému směru hlavně v případech, kdy není jasné, kterým směrem chcete manipulovat. Stačí k tomu kurzorové klávesy (vlevo - červená, nahoru a dolů - modrá a vpravo zelená).

Prohlížení komponent, materiálů a stylů

V knihovně materiálů komponent či stylů můžete s objekty lépe manipulovat.

Nástroj pro skládání a odčítání

Je možné protínat vybrané objekty a nebo objekty v kontextu.

Vložit na místě

Vylepšení doznaly funkce kopírovat, vyjmout a vložit. Je jednodušší kopírovat objekty z komponent nebo skupin bez změny či přesunu výběru.

2D pohledy

Nyní je možné zvolit nejen 3D pohled na celou scénu, ale také sérii 2D pohledů. Tento styl můžete použít podobně jako v klasických trojrozměrných programech.

Lepší modifikátory

Nyní je mnohem snazší ovlivňovat přes modifikační klávesy způsob kopírování v libovolném čase v průběhu prováděné operace.

... a hlavně

Podpora online knihovny 3D Warehouse a programu Google Earth

London Tower BridgeSpolupráce s online skladištěm 3D modelů online - 3D Warehouse je možné používat bez nutnosti instalace dalších pluginů, jsou integrovány do Google SketchUp 6 Pro. Stejně tak je možné použít modely do programu Google Earth.

Výběr těch nejlepších je již k dispozici jako vrstva v nové verzi Google Earth 4. Podívejte se na modely Vatikánu, Sochy svobody nebo si zaleťte na virtuální prohlídku Londýna.

Google Press Center - New Innovations, Features for Google SketchUp and Google Earth

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související