Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Odkud jsou 3D ulice na Google Maps?

06. 06. 2007 - 19:10

Kompletní obrázkové záznamy pěti amerických měst zobrazované nově na Google Maps jsou zajímavým krokem kupředu. Technologie, která tento záznam pořídila, umožňuje mnohem víc než jen statický záznam dat.

Snímací kamera 11 čoček a 4 směrové mikrofonyGoogle pro pořízení záznamu použil technologii od firmy Immersive Media. Technologie se skládá ze zařízení pořizujícího obraz a jednotky, která veškerá data zpracovává a ukládá.

Snímací kamera - 11 čoček a 4 směrové mikrofony

Jediný prvek do sebe integruje obraz z většiny směrů (kromě místa upevnění). Během nahrávání generuje kamera datový tok přes 100 milionů pixelů za vteřinu. Čtyři směrové mikrofony k nahrávanému videu ještě pořizují trojrozměrný zvuk. Celkem je možné pořizovat až 5 typů dat (včetně souřadnic GPS). Kameru je možné provozovat i na baterie, které slouží jako záloha napájení v případě výpadku energie. Harddisky, na které se celý záznam nahrává, je možné vyměňovat za provozu. Při naplnění jednoho disku je možné jej vyměnit a nahrávat bez jakéhokoliv omezení.

Jednotka pro zpracování a uložení dat

Základní jednotka pro zpracování datTato jednotka dokáže zpracovat až 12 obrazových zdrojů najednou. Veškerá data komprimuje, ukládá a synchronizuje pro možnost opakovaného přehrávání. Do nahrávek je možné přidávat i další údaje získané z dalších připojených zařízení. Je možné připojit externí zařízení přes USB nebo sériový port.

Veškerá uložená data je poté možné přehrávat a během přehrávání otáčet v rozsahu téměř okolo 360 stupňů. Video získává ještě další rozměr než jen časovou stopu.

Na Google Maps je zatím možné vidět pouze statický záznam umístěný na patřičné GPS souřadnice. Nicméně v budoucnu se možná dočkáme i streamované projížďky libovolným městem na zemi (nebo aspoň v USA). Několik ukázek si můžete prohlédnout na stránkách Immersive Media.

Konkurence nikdy nespí

Zatímco Google se snaží pravděpodobně na vlastní pěst mapovat americká města, tak Microsoft odkoupil PhotoSynth. Technologie slouží k rychlému zpracování rozsáhlých obrázkových dat. Posledním představeným projektem byla působivá rekonstrukce katedrály Notre Dame v Paříži jen za pomocí obrazových dat ze služby Flickr.

Google Earth Blog - Technology Behind Google StreetView - Immersive Media

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související