Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Petr Staníček - CSS Hotová řešení

26. 07. 2006 - 20:22

Kniha, která se přes všechny problémy nakonec dočkala prodeje. I po svém vydání si neodpustila jednu rozpustilost na hřbetu. Podobně jako JavaScriptu Hotová řešení nabízí náhled na nejčastější problémy z kodérské praxe. Pojďme se podívat podrobněji, co skrývá uvnitř.

Drobný problém koupit

Poté co se objevila informace na blozích, že je kniha k dispozici, tak jsem se ji vydal hledat cestou přes Anděl. Nenašel jsem ji ani v nákupním centru ani v knihkupectví Kanzelsberger. Nicméně problém nebyl v tom, že ji neměli.

Hledal jsem ji totiž právě podle zmiňované rozpustilosti - názvu CCS a zelené barvy. Tento překlep je ale pouze na hřbetu knihy, a proto jsem vystavenou zelenou knihu z nápisem CSS s klidem přešel.

Druhý pokus byl již úspěšný, knihu sice měli zabalenou v igelitu bez možnosti nahlédnout, ale neváhal jsem a šel s ní rovnou k pokladně.

Stručný úvod a hurá na věc

První kapitola obsahuje stručný úvod o (X)HTML a CSS. Čtenář si obnoví znalosti XHTML, důvody k používání CSS a základní kroky, jak jej připojit k webové stránce. Následuje stručné představení jednotlivých stylovacích atributů, jejich zápis, princip kaskády a dědičnosti. Celou kapitolu uzavírá aplikace CSS stylů na jednotlivá média.

Obecná řešení

Jak přistupovat k blokovým nebo řádkovým prvkům? Jak se styluje dokument a nebo jednotlivé bloky ve stránce? Když máme základy nastylované, jak bloky napozicovat na požadované místo? Při používání fontů jste poněkud omezeni v porovnání například s Microsoft Wordem, nicméně i tak se dá vykouzlit několik nastavení písma. A nezapomnělo se ani na stylování formulářů nebo tabulek.

Chyby prohlížečů - hlavně IE

Jak který prohlížeč odsunout od stylů. Nemoderní prohlížeče lze zcela odstínit a nejnovějšímu exploreru přihodit jiné nastavení než Firefoxu a Opeře. Samozřejmě tento výběr slouží hlavně k nápravě implementačních chyb jednotlivých verzí prohlížečů.

Závěrem kapitoly je uvedeno "Explorerové síto" umožňující nadefinovat libovolné verzi prohlížeče jiný styl. A úplně nakonec seznam těch nejdůležitějších chyb prohlížeče Internet Explorer.

Řešení vzhledů - layouty

Jakmile je u webového projektu jasná grafika, začíná se s rozvržením stránky - layoutu. Stránka může mít jediný sloupec, dělit se do sloupců dvou a nebo tří. Hodí se i obsah uvedený hned na začátku stránky, aby jej vyhledávače nemuseli hledat někde hluboko za kódem navigace. Nezapomíná se i na několik typů rozměrů - fixní, procentní či em- model stránky. Závěrem celé kapitoly je překlad návodu na serveru A list apart - Svatý grál (třísloupcový layout s obsahem na začátku).

Řešení detailů stránek - grafické drobnosti

Jak nahrazovat text obrázkem se dozvíte právě v této kapitole. Následují rollovery bez načítání dalších obrázků, podpora fixního pozicování v IE, svislé centrování prvků a vytváření inicál. Jak se dá ze seznamů udělat pěkné menu nebo záložky. Problémem nejsou ani speciální rámečky bloku s kulatými rohy nebo se stínem. Kapitolu uzavírají poloprůhledné bloky a efektní nadpisy.

Dávejte pozor na časté chyby

Nedefinujte výchozí hodnoty stylů, využívejte kaskády, kterou jste se naučili na začátku knihy, dávejte si pozor na DOCTYPE a inspirujte se návodem na ladění CSS stylů, když nastanou nějaké problémy. A co Vám může při práci pomoci? Zkuste si zpřehledňovat kód komentováním, dodržujte sémantiku a nezapomeňte, že identifikátor by měl být jen jeden ve stránce.

Díky všem autorům

Kniha je báječně napsaná, plná praktických a užitečných tipů a jsem moc rád, že ji se přes Petra Staníčka (Pixyho), Jaroslava Polakoviče (Dera), Miloslava Lešetického (Plaváčka) a Honzu Biena (Mravence) podařilo po všech útrapách dokončit. Každému, kdo se chce zabývat tvorbou stránek, kodeřinou či jen rekreačně pronikat do kaskádových stylů ji upřímně doporučuji. Někde si ji najděte a kupte.

Související odkazy

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související