Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Eric Meyer o CSS - ovládněte kaskádové styly

21. 03. 2005 - 07:00

Pokud máte dost pouhé teorie, ke které jste si již stačili přičichnout, tak je tato knížka právě pro vás. Na třinácti praktických internetových projektech se můžete inspirovat. Spolu s autorem budete postupovat krok za krokem při řešení nastíněného problému a doberete se k požadovanému výsledku.

Eric Meyer o CSSHned na úvod je volen převod staré stránky formátované za pomoci tabulek do CSS. Autor ukáže jak celou stránku převést. a na konec prakticky ilustruje i všechny výhody, které převod přinesl. Pokud jste ještě o kaskádových stylech pochybovali, tak již můžete přestat a pustit se do dalších projektů.

Jednotlivé projekty v knize

Tvorba stylu tiskové zprávy - určitě se vám bude hodit při tvorbě firemního webu, ale použít ji lze i pro formátování libovolných textových informací zveřejňovaných na webu.

Styly pro kalendář událostí - názorný příklad, že tvorba stránek v CSS neznamená úplné oproštění od tabulek. Na tabulková data se tabulky hodí a i ty lze díky kaskádovým stylům přetvořit podle vlastních představ.

Oživujeme hypertextové odkazy - tato kapitola je vhodná z pohledu použitelnosti. Odkazy by měly být dostatečně odlišené od normálního textu. Dozvíte se, jak měnit jejich vzhled a nebo k nim přidat malý ilustrační obrázek.

Oblékáme menu - menu není nic jiného než skupina odkazů. V HTML mějme několik odkazů a za pomoci CSS z nich vytvoříme menu do levého sloupce stránky. Chybět nebude ani styl pro aktivní položky a nebo pro změnu vzhledu při přejetí myši.

Stylizace stránek pro tisk - kaskádové styly umožňují víc než HTML kód. Vzhled totiž můžete definovat různě pro různé typy zobrazení. Vytvořením stylu pro tiskárnu můžete jednoduše ovlivnit vzhled celé stránky při tisku. Když si budete chtít tisknout nějaké informace ze zpravodajského serveru, není třeba mít na papíře i menu nebo reklamní bannery.

Dobře vypadající formuláře - pokud stránky nejsou statické, většinou se na nich objeví nějaký formulářový prvek. Může to být přidání příspěvku do diskusního fóra nebo odeslání objednávky. Jak mohou vypadat formuláře se dozvíte v tomto projektu.

Elektronická pohlednice - někomu pro radost můžete vytvořit vlastní pohlednici. Stačí vzít nějakou pěknou fotografii, doplnit krátkým blahopřáním nebo jiným textem a šikovně naformátovat kaskádovým stylem.

Vícesloupcový layout - většina stránek se rozděluje do několika sloupců. Ani to není třeba dělat tabulkou. Pokud chcete dva nebo tři sloupce, stačí se inspirovat v projektu s číslem devět a vše vám bude jasné.

Jak vyzrát na box - krásným příkladem je projekt číslo deset. Mnoho začátečníků si může myslet, že kaskádovými styly lze tvořit pouze hranaté obdélníky naplněné nějakým textem, orámované a s nastaveným pozadím. Že se dá s CSS vymodelovat i stránka ve tvaru muchomůrky vám ukáže tento projekt.

Ke konci knihy jsou již poněkud náročnější projekty. Trochu pracnější a složitější je formátování efektní sportovní stránky v kapitole - Pozicování k dokonalejšímu designu. Následují grafická kouzla s poloprůhledným pozadím a konec knihy uzavírá úkol poměrně nečekaný. Vytvoření stylu, mající stejný vzhled jako kniha, kterou právě čtete.

Hodnocení

Autor se šikovně vyhýbá rozdílnostem jednotlivých prohlížečů, které by mohly začátečníka odradit hned na začátku. Ke každému projektu přistupuje velmi pečlivě a na konci přidá ještě několik cvičení, na kterých si lze nabyté znalosti procvičit.

Osobně mám rád, když je teorie hned ilustrovaná na praktických příkladech. Každý čtenář si může ukázkové příklady stáhnout ze stránek autora. A je možné si vše jednoduše zkoušet již během čtení knížky. Začínajícím tvůrcům stránek bych ji určitě doporučil. Nakupovat můžete přímo u vydavatele Zoner Press.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související