Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Nielsen a Tahir - Použitelnost domovských stránek

14. 05. 2005 - 00:10

Jedna z mála knih, kterou by měl přečíst každý tvůrce stránek - a nejen on. Hodit se bude i majitelům firem, které se snaží prezentovat na internetu a nedosahují očekávaných výsledků. Český překlad populární knihy Homepage Usability uznávaného autora Jakoba Nielsena.

Pro všechny majitele stránek

Zoner Press - Použitelnost domovských stránekKniha o domovských stránkách nezní tak, že by se mohla hodit někomu jinému než tvůrcům portálů, ale opak je pravdou. Každá internetová prezentace má svoji úvodní (domovskou) stránku. Přes ní se uživatelé většinou dostávají hlouběji. Pokud přijdou z vyhledávačů, tak využijí dobře volené navigace (v případě, že ji máte dobře vyřešenou) a na úvodní stránku se dostanou také.

Přehledně navigovat na jednotlivé části obsahu, který prezentujete. Neodradit nové návštěvníky ještě před hlubším pohledem. V úvahu je třeba brát mnoho kritérií, když navrhujete nový web nebo upravujete stávající. Vždy je co zlepšovat a návod, jak a čím začít, vám přináší tato kniha.

Doporučení pro vaši domovskou stránku

Úvodem se seznámíte se 113 doporučeními, na co nezapomenout na úvodní stránce. V několika přehledně členěných kapitolách se dozvíte, jaké informace umístit na hlavní stránku, jak prezentovat obsah celého webu, kam umístit navigaci, kam vyhledávání a jakým způsobem řešit grafické zpracování.

Všechny tyto informace jsou doporučením. Pokud si je pořádně promyslíte, tak pouze navádí k tomu, jak dělat přehledné a příjemné stránky. Nesnaží se limitovat, spíše nabídnout pohled na věci, které by neměly být zapomenuty.

Někdy není správné lišit se

Uživatelé nemají rádi zcela rozdílné ovládání a rozhraní. Pokud se na 70% stránek vyskytuje logo firmy v levém horním rohu, tak jej budou očekávat i u vás. Když ho budete mít v pravém dolním, tak můžou být zmateni a nebo možná dokonce znechuceni, protože jej na stránkách nenajdou. Z toho těží další část knihy a nabízí statistické zpracování několika základních vlastností. Dozvíte se nejčastější rozměry stránek, řešení navigace, základní prvky nebo rozvržení.

Všechny tyto statistické informace slouží jako návod, pokud si nebudete jisti, co je pro uživatele nejlepší. Když budou právě vaši uživatelé vyžadovat logo v pravé dolní části, tak jim ho tam samozřejmě dejte.

Kapitolu uzavírá přehledná tabulka. Shrnuje přehledně všechny informace, které se vám budou hodit pro kontrolu před finálním schválením návrhu nového webu. Projdete si jednotlivé položky a podle jejich důležitosti ještě zvážíte, zda některou z úprav ještě do finální podoby nezahrnout.

Ilustrace na 50 populárních stránkách

Suchá teorie je jedna věc a praxe druhá. Autoři knihy proto připravili 50 konkrétních příkladů populárních stránek. Krátké shrnutí je následováno vždy detailními komentáři ke každé části stránky. Většina komentářů jsou návrhy na vylepšení stránek a výjimečně i pochvala za správné řešení problému.

Dozvědět se můžete, co se dá napravit na stránkách portálu Yahoo, jaké připomínky mají zkušení autoři k populárním stránkám About, BBC, Microsoft, IBM, MTV, Victoria's Secret a podobně.

Pořízení knihy

Chytrý nákup Zoner PressPokud se chystáte na změny ve vaší internetové prezentaci nebo budete vytvářet nějaký nový web, tak si knihu určitě pořiďte. Já jsem využil akce "Chytrý nákup" objednal ji spolu s knihou Davida Špinara - Tvoříme přístupné webové stránky.

Základy použitelnosti spolu s přístupností umožňují vytvářet stránky, které se budou uživatelům lépe používat. Trocha práce navíc při tvorbě stránky může všem jejím návštěvníkům velmi usnadnit její procházení. A pokud na své návštěvníky ohleduplní, oni vám to oplatí opakovanou návštěvou.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související