Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Uživatelské testování od H1.cz

26. 09. 2006 - 06:31

Začátkem minulého týdne jsem dostal pozvánku, abych otestoval první Workshop uživatelského testování a tvorby použitelného webu od firmy H1.cz. Pozvánku jsem přijal a v příspěvku přináším několik postřehů z workshopu.

Malé problémy s dopravou

H1.czVím, že to není problémem pořadatelů školení, ale ještě při mém příchodu 9:57 tam byli jen pořadatelé Martin Snížek a Marek Prokop. Ostatní účastníci jeli nejblíže z Brna a nepomohla ani hodinová rezerva. Nicméně čtvrt hodiny po desáté jsme v celkovém počtu čtyřech účastníků workshop začali.

Testík na úvod

Hned na úvod si nás Martin Snížek vyzkoušel na upraveném vyhledávání zájezdů webu Invia a názorně ukázal, jak vypadá otázka při testu. Následovala troška teorie, kde bylo vysvětleno, jak se testy provádí. Několik doporučení a ukázky testovacích scénářů. Následně jsme si každý připravili testovací scénář k nějakému vybranému webu.

Po přípravě scénáře již byla nachystaná zástupkyně běžné uživatelky. Byla usazena k lektorskému počítači a na portálu O2Active dostala za úkol poslat svému příteli nějakou milou MMSku k narozeninám.

Problematické MMS

I když jsem se domníval, že nemůže tento úkon dělat běžným uživatelům problémy, tak tomu bylo úplně jinak. Během komentovaného postupu a několika málo minut jsme odhalili dost záludností, které uživatelům brání úspěšně dospět k cíli. Zahřívací kolo měla testerka za sebou, takže mohli začít účastníci.

Zkouška vlastních scénářů

Každý jsme si postupně vyzkoušeli projít napsaný scénář na navrhnutém webu. Lektor pomáhal formulovat doplňující otázky a nebo přesně vyhmátl nějaké problematické místo webu. Po třech testech byla testovaná osoba propuštěna a my jsme se vypravili na oběd.

Překvapivý oběd

Oběd se již tradičně uskutečnil v restauraci Folimanka. Jídlo bylo rychle, příjemně jsme si poseděli na terásce a měli dokonce kofolu :) U jídla jsme mimochodem zjistili, že se účastní přítelkyně Pavla Prostředního (Pavle už dlouho jsi nic nenapsal ;o)). A odpoledne jsme pokračovali ve dvou zbývajících testech.

Stručná testerka

Na odpoledne došla další běžná uživatelka. Bohužel se jí nechtělo příliš komentovat prováděné akce, takže testování bylo poněkud těžkopádnější. Možná byla i trošku překvapená z prvního testovaného webu - betonových tkanin. Ale aspoň bylo vidět, že se testování ne vždy musí dařit jako po másle. Poslední web byl pro změnu plný velmi "zajímavých" (a nic neříkajících) pojmů, takže si ho taky moc nevychutnala. Nicméně účastnice workshopu dostala aspoň několik pádných argumentů, proč stránky předělat a jakým způsobem. Snad se to podaří demonstrovat i šéfstvu ve firmě.

Heuristické testování

Po praktických zkušenostech přišla na řadu pravidla heuristického testování, kde jsme dostali sadu 220 pravidel pro použitelnější tvorbu webu. Nebojte se toho čísla, dokument má 13 stránek a je velmi přehledně členěn, takže se v pravidlech lze snadno vyznat.

Závěr byl doplněn o ilustrace postupů, které se používají při tvorbě použitelného webu. Jak se vytváří persony, kreslí sitemapy a navrhují wireframy. Získali jsme pěknou řádku software, který to zvládne vytvářet v elektronické podobě, pokud Vás již omrzela tužka a papír.

Netestujete? Zkuste to!

Celý workshop bych určitě doporučil každému webmasterovi, který se snaží navrhovat stránky. Pokud netestujete a myslíte si, že je všechno jasné, můžete se hluboce mýlit. Otestujte si svůj web na tomto školení, budete možná překvapeni a příští návrhy si již otestujete sami.

Tip: Nechte si vypracovat uživatelské testování přímo od H1.cz

H1.cz - Workshop: Uživatelské testování a tvorba použitelného webu

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související