Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Amazon S3 - internetový disk

14. 03. 2006 - 16:44

Všichni, co čekají na Google Drive mohou svůj pohled obrátit jinam. Amazon dnes spustil službu umožňující libovolnému internetovému projektu nebo jednotlivci používat datové úložiště S3 - Simple Storage Service. Za mírný poplatek získáte určitou kapacitu bez omezení na přenesená data ze serveru nebo směrem na něj.

Amazon LogoAmazon S3 je internetové datové úložiště. Je navrženo takovým způsobem, aby umožňovalo internetovým vývojářům jednoduše využívat úložný prostor. Poskytuje jednoduché rozhraní pro uložení a nebo získání libovolného množství dat, kdykoliv a odkudkoliv z internetu.

Nabízí stejnou datovou architekturu, jakou Amazon používá pro vlastní služby. Je stejně škálovatelná, spolehlivá a rychlá.

Základní funkce služby S3

  • Zapisovat, číst a mazat objekty ve velikosti od 1 bajtu do 5 gigabajtů. Počet uložených objektů není omezen.
  • Ukládání a čtení objektů je možné pouze přes unikátní klíč (definovaný uživatelem služby S3 - vývojářem).
  • Autorizační mechanismus je kvůli dostatečné ochraně před zneužitím uložených dat. Objekty mohou být soukromé pro každého uživatele nebo volně přístupné. Přístupová práva lze přidávat konkrétním uživatelům.
  • Práce se službou je možná přes standardizované rozhraní REST a SOAP.
  • Služba je postavena tak, že je možné funkční vrstvy nebo protokoly jednoduše přidávat. Výchozím protokolem pro stahování je HTTP. Dále je možné použít rozhraní s protokolem BitTorrent pro masivní distribuci dat. Další protokoly budou přidávány v budoucnu.

Cena používání Amazon S3

  • platí se pouze za služby, které zákazník využívá
  • $0,15 za 1 GB mesíčně
  • $0,20 za 1 GB přenosu dat

Zdroj nových projektů nebo nelegálního obsahu

Možná se služba uchytí a některé nové projekty řešící problémy s úložným prostorem budou mít snazší cestu, jak uskutečnit své plány.

Pokud bude Amazon pravidelně vznikající služby sledovat, určitě z nich dokáže vybrat i nějaké zajímavé s velkým potenciálem v budoucnu.

Jen aby používání Amazon S3 nesklouzlo jako služby RapidShare nebo MyTempDir, kde je jejich jméno spojováno hlavně s šířením warezu a podobného nelegálního obsahu.

Amazon S3 - Simple Storage Service

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související