Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

6 technologií roku 2006

16. 01. 2006 - 09:00

Vědecké a technické se vyvíjí roky. Jakmile opustí laboratoř, bleskově se rozšíří po celém světě. I během roku 2005 vědci pilně pracovali na dalších výzkumných projektech. V následujícím roce uslyšíte o následujících objevech.

Body Area Network (BAN)

Stejně jako všechno ostatní, tak i lékařské implantáty začínají podporovat bezdrátové technologie. Nový anténní čip od Zarlink Semiconductor se již začíná pomalu vyrábět. Může se objevit v kardiostimulátorech nebo sluchových implantátech již letos. Přenosem dat a získáním nových instrukcí z blízké základní stanice může BAN čip aktualizovat váš srdeční rytmus u vašeho doktora nebo zobrazovat diagnózu přímo na monitoru u vás doma.

Televize přes internetový protokol (IPTV)

Hlas přes IP (VoIP) nám již nyní umožňuje telefonovat přes internet. Nyní IPTV dělá něco podobného s videem. Výhody? Konvergence. Pokud bude vaše televize připojena k internetu, můžete naprogramovat své video k nahrávání z kanceláře. Další aplikace mohou přidat více interaktivity do televizního vysílání. Například několik různých úhlů při přenosu sportovních přenosů.

Metadata

Soubor býval jen souborem, který je identifikován svým jménem a příponou ze tří písmen. Velikost počítačového úložiště se poslední dobou rapidně zvětšila. Programy jako MS Word již nyní shromažďují data o datech (metadata) - detailní informace, kdo vytvořil dokument a jak dlouho mu to trvalo. Hudební programy jako iTunes automaticky přidává k hudebním souborům informace o albu, kterého jsou součástí. Apple Tiger automatizuje vytváření metadat přímo na úrovni operačního systému. Díky tomu uživatelé mohou lépe soubory vyhledávat. Microsoft tvrdí, že metadata bude podporovat další verze OS Windows Vista.

Svislé úložiště

Nynější pevné disky používají podélné úložiště. Když jsou bity uloženy svisle, tak se šetří místo (podobně jako domino, které místo položení stojí na té nejmenší stěně). Hitachi předpokládá, že na konci dekády bude možné díky svislému uložení dat dosáhnout desetinásobku kapacity dnešních disků.

Spam přes internetovou telefonii - SPIT (SPam over Internet Telephony)

Rozšíření telefonie (VoIP) přes internet bylo vcelku bezbolestné. Ale jakmile vzrostla jeho popularita, tak stejně vzrostl i zájem na její zneužití. Jedna společnost Internet Security Systems (ISS) našla bezpečnostní zranitelnost v technologii Cisco VoIP loni v létě. Díky tomu se společnosti začínají obávat zneužití jako v klasickém emailu. Přes VoIP budou rozesílány nevyžádáné telefonické zprávy. ISS již má implementovanou základní ochranu, nicméně v letošním roce bude pravděpodobně třeba jejího prohlubování.

Flash paměť NAND

V porovnání s pevným diskem je flash paměť menší, má méně pohyblivých částí a spotřebuje méně elektřiny. Do teď neměla flash paměť možnost ukládat gigabajty dat. Paměť NAND může uložit na jednom čipu obrovské množství dat. Na podzim se objevily v přehrávačích Apple iPod nano s kapacitou 2 a 4 GB. Samsung oznámil, že na konci roku 2006 bude na trhu dostupný NAND čip s kapacitou 16 GB.

Další novinky týkající se energie, komunikací nebo automobilů najdete na stránkách Popular mechanics.

Popular mechanics - 15 Tech Concepts You'll Need To Know In 2006

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související