Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Bezpečnostní chyby v Googlu

22. 11. 2005 - 09:27

V poslední době se objevilo několik bezpečnostních chyb ve službách populární firmy Google. Navíc bylo nutné funkčně ořezat a pozastavit registrace do nově spuštěného projektu Google Analytics. Jde o krátkodobou smůlu nebo se přestává Googlu dařit?

Bezpečnostní chyba v Sitemaps

S novou verzí Google Sitemaps je možné získat informace o vlastních stránkách i bez vytváření souborů sitemaps, které mají sloužit k lepší indexaci stránek. Stačilo zadat url stránek do administračního rozhraní a počkat si na data.

V případě, že byl do systému přidán server, který na neexistující stránky vracel bezchybnou odpověď, bylo jej možné přidat kýmkoliv. Server se totiž tvářil dobře i při zaslání požadavku na neexistující soubor GOOGLEhash.html a stránka prošla schválením.

A že bylo možné získat zajímavé informace svědčí již samotné názvy serverů: eBay, AOL, Orkut a podobně.

Search Engine Watch - Major Security Flaw With Google Sitemaps Stats

Bezpečnostní chyba v Gmailu

Minulý měsíc byla odhalena chyba, která umožňovala kompletní přístup k libovolnému účtu na Gmailu. O bezpečnostním incidentu informovala španělský člen skupiny Elhacker.net.

Mluvčí firmy Google bezpečnostní chybu mírně bagatelizuje, protože mohla nastat pouze při znalosti autentikačního tokenu. Nicméně i přesto byla odstraněna.

TechWorld - Google fixes Gmail flaw

Problematické statistiky Google Analytics

Kromě bezpečnostních problémů se nevyhýbají Googlu ani problémy s odhadem návštěvnosti a zatížení nově spouštěných služeb. S velkými fanfárami spouštěná služba Google Analytics má již od svého spuštění nesmírné problémy.

Začalo to hned po spuštění, kdy byl problém se zaregistrovat do systému. Počáteční nápor byl zvládnut ořezáním některých funkčních modulů. Nicméně uživatelský zájem byl nadále stejný a počet založených účtů rostl až na 234 725. Pak byla registrace nových uživatelů zcela pozastavena.

Thank you for your interest in Google Analytics! Google Analytics has experienced extremely strong demand, and as a result, we have temporarily limited the number of new signups as we increase capacity.

A kdo dřív přišel, ten má zatím přístup. Nicméně má zatím pouze přístup, protože ani měření neprobíhá příliš dobře. Během týdne je několik dní téměř neměřených. Buď je to z důvodu velkých nároků na zpracování nebo se nestihlo data ani změřit a prostě chybí.

Macworld - Google Analytics subscriptions suspended

Smůla se lepí na paty

Ačkoliv v posledních týdnech firma Google překračuje nepředstavitelné hranice a vykazuje velmi dobré finanční výsledky, jejím službám se příliš nedaří. Uvidíme, jestli se tato menší krize projeví nějakým způsobem i na finančních výsledcích a bude dosaženo hranice $500.

Napsali jiní

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související