Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Toolbar 3 (beta)

16. 02. 2005 - 22:39

Další verze lištičky do IE integrující dohromady služby Google.com. Velice užitečná pro ty, kteří ještě používají nebezpečného prohlížeče Internet Explorer. Přináší několik zajímavých nástrojů.

Kontrola pravopisu

Zatím bohužel jen angličtiny :) ale i tak funguje zajímavě. Předpokládám, že bude používat stejnou kontrolu pravopisu, která je použita v Gmailu. Funguje po kliknutí na aktuálně zaměřené políčko formuláře. Pokud odhalí nějakou chybu, slovo podtrhne červenou barvou a případně nabídne správné tvary napsaného slova. Pokud kontrolu pravopisu dokončíte, stačí ji klikem do menu opět vypnout a pokračovat ve vyplňování dalších polí formuláře.

Překlad slov

Ve výchozí instalaci není aktivován (ale může být způsobeno proto, že ve slovníku není čeština, případně že by nemuselo být žádoucí, aby to automaticky fungovalo - mátlo uživatele). Pokud si překlad aktivujete a vyberete jazyk překladu, stačí na anglicky psané stránce najet myší nad slovo se kterým si nevíte rady. Zobrazí se vám bublinka s anglickým slovem a všemi tvary, které má v cílovém jazyce.

Je to vhodné hlavně pro čtenáře, kteří se v angličtině z části orientují, ale některá slova jim dělají problémy. Jednoduchým najetím myši se dozví možné překlady a můžou pokračovat ve čtení.

Podporované jazyky jsou zatím pouze tyto:

  • zjednodušená čínština
  • tradiční čínština
  • japonština
  • korejština
  • francouzština
  • italština
  • němčina
  • španělština

Integrace s Google Maps

Poslední novinkou je spojení se službou Google Map. A je maximálně jednoduché, jak jen může být. Bohužel funguje zatím pouze pro Ameriku a je to dáno hlavně tím, že jinou zeměpisnou oblast mapy zatím nepokrývají.

Pokud stránka obsahuje nějakou poštovní adresu, tak na dvě kliknutí ji můžete zobrazit na mapě v Google Maps. Pokud kliknete jen jednou, tak se všechny americké adresy na stránce prolinkují na mapovou službu. Pokud tam chcete přímo, stačí vybrat z menu ukrytého pod tlačítkem Look for Map.

Podivné chování

Internet Explorer již k přístupu na internet vůbec nepoužívám, tak jsem se ho nebál zaneřádit další lištičkou. Už jsem tam instaloval kdysi zmiňovaný SEO toolbar. A po instalaci Google Toolbaru 3 se mi prohlížeč nějak zmátl. Zobrazení lišty za pomoci View - Toolbars - SEO Toolbar Lite mi schovalo Google Toolbar. A naopak kliknutí na Google mi schovalo SEO lištu. Asi si nějak vyměnili názvy. Může to být špatným provedením SEO toolbaru a nebo betaverzí Google Toolbaru.

Na funkčnosti to ale nic nemění, pouze je to takové netradiční chování. :) A určitě stojí za vyzkoušení... jen kdyby byla i lištička pro Firefox, jako nasadilo třebas Yahoo.

Stahujte na stránce věnované produktu Google Toolbar 3

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související