Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google mapy

08. 02. 2005 - 15:13

Dnes byla spuštěna další betaverze z dílny Google. Jedná se o vyhledávání v mapách a navazuje na související službu Google Local. Stejně tak jako Local jsou Mapy omezené pouze pro americké uživatele.

Nabízené činnosti

Celá služba nabízí několik hlavních akcí, které může provádět uživatel provádět:

  • hledání adresy / místa (Maps)
  • hledání firmy (Local Search)
  • hledání spojení (Directions)

Uživatelské rozhraní se snaží poskytnout maximální pohodlnost. Zobrazená mapa lze plynule posunovat a dvojklikem vycentrovat označený bod doprostřed zobrazení.

Jistá inteligence vyhledávacího pole

Vyhledávání probíhá nad mapou USA a žádnou další mapu zobrazit nejde. Při zadávání místa nebo spojení lze použít různých anglických slov a zkratek. Vstup se snaží o maximální pohodlnost a minimum zadávaných dat. Pokud přeci jen nerozumí zadané oblasti, tak požádá uživatele o kontrolu a upřesnění dotazu.

Vyhledávání spojení

Pokud do vyhledávacího pole zadáte dvě místa spojená slovem "to", snaží se mapy vyhledat cestu z jednoho místa do druhého. Vpravo je přehledný itinerář cesty s možností podrobného pohledu na každou položku (v detailní bublině). Celý výpis lze ještě otočit, když potřebujete naplánovat i zpáteční cestu.

Itinerář je doplněn varováním (aby je snad nějaký američan soudně nenapadl:-)), že informace jsou vhodné pouze pro plánování a ne zjišťování aktuálních informaci. Že se mohou lišit podle momentálního provozu, rekonstrukcí nebo dalších neočekávaných událostí.

Vyhledávání cesty je také nenásilně napojeno při vyhledávání jednoho místa. V bublině nabízí vložit nalezené místo jako startovní a nebo jako koncové.

Vyhledávání firmy

Google MapyPokud potřebujete najít nějakou firmu, její adresu, případně nevíte, kde se naobědvat na výletě do Lovelandu, tak stačí použít lokální vyhledávání firem.

Nalezené firmy se zobrazí na mapě pod balónky s písmeny. Při kliknutí na balónek ve výpisu, v pravé části stránky, se objeví detailní informace v bublině nad mapou. Kromě přesné adresy a internetových stránek se objeví i odkaz na Google Local s počtem nalezených výsledků.

Lokalizované vyhledávání lze použít i bez znalosti místa, pokud si na mapě najdete nějakou oblast a tu chcete prohledat. Stačí vyplnit pouze objekt, který hledáte a odeslat. Automaticky se bude prohledávat okolí, které máte uprostřed obrazovky.

Klávesové zkratky

Pro rychlejší ovládání celé aplikace lze použít klávesových zkratek (šipky pro posun, + a - pro přibližování či oddalování.

Další zpracování informací

Nalezené informace si dále můžete zpracovat. Buď je lze vytisknout, poslat odkaz emailem a nebo nějakým dalším způsobem zpracovat odkaz na nalezené informace (např. uložit do oblíbených, pokud se k tomu chcete v budoucnu vrátit).

Mírné zklamání

Poté, co jsem si zkusil KeyHole, tak jsem očekával možná trošku něco jiného, než teď představují Google Mapy. Google se mohl trošku pochlapit a minimálně přibližování mohl udělat stejně jako někdo ve Švýcarsku. Taky by možná nebylo na škodu použít satelitních snímků (aspoň při maximálním příblížení mapy).

Jedná se o další produkt ve verzi BETA, který je zatím veden jako laboratorní v Google Labs. Než bude uveden do normálního provozu, určitě uběhne ještě spousta času. Mezitím mohou uživatelé zasílat připomínky, náměty a chválu. :)

A malá zajímavost na konec. Nejdřív jsem nevěděl, co zadat k vyhledávání pro hledání spojení. Nakonec jsem si říkal, že si najdu sídlo Google a Yahoo. Netušil jsem, že mají k sobě tak blízko.:-)

Související

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související