Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Google Developer Day 2009

06. 11. 2009 - 22:50

Právě jsem se vrátil z dnešního druhého ročníku Google Developer Day 2009 (GDD). Zúčastnilo se spousta zajímavých přednášejících, do Kongresového centra na Vyšehrad přišlo 860 vývojářů a příznivců společnosti Google. Přečtěte si podrobnosti.

Uvítání ve velkém stylu

Podobně jako na konferenci Google I/O bylo i tady na začátek pořádné uvítání. Jednotlivé bloky byly krátce představeny svými mluvčími a nerozhodným účastníkům pomohli vyjasnit a rozhodnout ve výběru předvybraných přednášek.

Některým také mohl pomoci na poslední chvíli doplnění program na oficiálních stránkách konference. Většině přednášek se dostalo podrobnějšího popisu.

Bezproblémová organizace

Na úvod bylo dostatek hostesek u registračních pultů, takže nebyl problém se zaregistrovat ani několik minut před začátkem konference. Stejně tak byla dostatečná i kapacita v šatně, kde čekalo hned několik šatnářů a šatnářek. Někteří z účastníků dorazili na časný začátek a začalo objevovat první QR kódy, které potřebovali pro vítězství v soutěži. Kateřina Holcmanová opět během půlminuty dokázala postavit celý sál vývojářů, nechala je vypnout zvonění u všech mobilních telefonů a předešla tak spoustě nečekaných a rušivých zvuků během prezentací.

Driving traffic to your site - Chewy Trewhella

Charismatický přednášející Chewy nám povyprávěl o své mámě, o tom jak dostat další traffic na naše stránky a to nejen pomocí AdWords nebo optimalizace pro vyhledávače (SEO), ale i netradičně pomocí iGoogle (gadgetů) nebo Subscribed Links.

Intro to Mobile Development

Základy vývoje pro mobilní aplikace byly zajímavé, ale osobně mi přišly až příliš základní. Možná jsem měl zvolit až tu pokročilejší prezentaci s označením 201. Tam už jsem ale měl vyhlédnuté zrychlení stránek.

Make the web faster (Tech Talk)

Tento seminář byl pouze půlhodinový. Pravděpodobně se měli zúčastnit ještě další přednášející, ale asi jsem udělal chybu a odešel dřív. Na druhou stranu bylo možné najít chvilku času pro malý odpočinek a načerpání dalších sil na další informace.

Seminář zmínil i včera zveřejněnou novinku Closure Compiler (jak někteří z vás již mohli číst ve zprávičce na Facebooku).

Create and Build your Business

Návody pro podnikání jsem nestihl od začátku. Nicméně podle krátkého poslechu jsem se odebral do vedlejší přednáškové místnosti na virtualizaci.

Cloud computing and virtualization (Tech Talk)

Peter Kukol povídal velmi vtipnou o způsobech virtualizace a případných problémech, které programátory během vytváření virtuálních strojů potkávají. Věnoval se virtualizaci CPU a paměti. Ve virtualizaci vstupních periferií mají virtuální stroje ještě rezervy, ale ty vývojáře příliš nepálí.

What´s new in Geo? - Jarda Bengl

Velmi příjemnou formou (ostatně jako při každé Jardově prezentaci) jsme se dozvěděli o novinkách z oblasti Google Maps, Google Earth a vývojářských API. Málem se zapomnělo na Google Building Maker, ale nakonec i k němu Jarda přidal pár velmi zajímavých praktických ukázek.

Chrome Extensions - Brian Kennish

Brian nám přiblížil možnosti rozšiřování prohlížeče Chrome pomocí Extensions. Praktické příklady ukazoval na posledním nočním buildu prohlížeče Chromium a během jedné hodiny vytvořil jednoduchého Twitter klienta, který po povolení přístupu k datům stáhl posledních 7 stavů sledovaných kontaktů.

Závěrem konference bylo poděkování všem přednášejícím. Odměna třem nejlepším lovcům QR kódů (mimochodem jeden velmi hodnotný kód nosila chvíli i Kateřina Holcmanová na zádech pod svetrem). :)

Hodnocení GDD 2009

Celou akci hodnotím jako velmi podařenou, malým nedostatkem bylo místo pořádání - Kongresové centrum na Vyšehradě, kde dvě nezávislé oblasti před posluchárnami byly od sebe velmi daleko a bylo problém objevit známé tváře.

A pokud vše vyjde, tak příští rok to bude zpět v hotelu Clarion na Vysočanské. Snad se podaří dosáhnout ještě většího počtu než letos.

Taťána le Moigne by si taky přála, aby se již začala projevovat tříletá podpora českých vývojářů od Google a objevilo se minimálně několik mladých Romanů Staňků. Tak se nebojte a vezměte své projekty na světlo světa!

Autor: 616,623,624,630,634
 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)