Milan Kryl

Kryl Blog - RSS

Kurz vyhodnocování návštěvnosti a efektivity webu

18. 12. 2006 - 06:15

Dokážete se vyznat ve statistikách? Zvládáte bez problémů analyzovat efektivitu vašich stránek? Neměli jste zatím čím měřit a stačil by Vám základní přehled? Zkuste se seznámit s aplikací Google Analytics. Pro zájemce jsem vyzkoušel kurz od H1.cz.

Začátek bez průtahů

H1.czDochvilnost účastníků byla v tomto případě téměř ukázková. Pravděpodobně se nestal ani žádný dopravní kolaps, ani nenastala žádná komplikace. Nebo si jen každý z účastníků dal dostatečnou rezervu na cestu.

Velmi pozvolný úvod

Po stručném představení každého účastníka začala prezentace. Nejdřív bylo nastíněno, proč vlastně cokoliv měřit a k čemu nám mohou být užitečné výsledky. Následovalo stručné představení, jak funguje sledování uživatelů, jak se měří jednotlivé návštěvy a které hodnoty se dají sledovat. Osobně bych ocenil, pokud by byl úvod do problematiky o něco kratší.

Pro měření stránek je možné použít buď nějakých externích "tečkových" statistik nebo analýzu přístupového logu serveru. Kromě vysvětlení a vyjmenování několika nástrojů prezentující zmínil i různé důvody nepřesnosti jednotlivých typů měření.

Google Analytics

Následovala podrobná prezentace aplikace Google Analytics. Dostalo se nám podrobného komentáře k registraci, nejdůležitějším reportům, možnostech nastavení a užitečných tipů o používání.

Celkové hodnocení

Kurz je vhodný pro všechny, kteří chtějí používat na webu nějaké statistiky. Seznámí se se základním fungováním, případně možností změnit měřící systém a získávat i další zajímavé údaje.

Velká část školení je věnována systému Google Analytics a základním způsobu fungování. Žádné pokročilé techniky nečekejte. Pro úvod do problematiky je celé školení více než dostačující a občas se dá vyzobnout i nějaká zajímavost. A kdykoliv je možné od lektora doptat další podrobnosti.

Chcete-li získat přehled o statistickém měření stránek, naučit se měřit efektivitu eshopu nebo sledovat vliv úprav stránek na výdělek z celého webu - přihlašte se na školení.

 

Tip: Krátké zprávy a zajímavosti (rychlý přístup https://kryl.info/kratce)

Související